Három nő, egy tinédzser, egy fiatal anya és egy hatvanas éveiben járó asszony sorsa egy rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában. Küzdenek mindennapi nehézségeikkel miközben a világ szó szerint esik szét körülöttük. Vajon meddig van jelentősége a normalitás látszatának, az élet apró-cseprő kihívásainak, amikor nyakunkon az emberiség végórája? – teszi fel a kérdést Grosan Cristina második nagyjátékfilmje, a Hétköznapi kudarcok.

A FILMRŐL

A magyar-román rendező sci-fi elemekkel sűrített, drámai erejű, a kritikusok véleménye szerint mélyen lenyűgöző és elgondolkodtató alkotásának az világpremierjét hétfőn tartották a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori szekcióban. A hazai bemutatóra sem kell sokat várni, ami 2022. október 27-én lesz. A ma debütáló magyar előzetes pedig már most betekintést enged ebbe a különleges látványú és hangulatú filmbe, amelyet közel négy éve kezdtek fejleszteni a készítők és megdöbbentő módon a benne látottak ma aktuálisabbak, valóságosabbak, mint valaha.

MIT MOND A RENDEZŐ?

„Egészen más világ volt akkor, amikor elkezdtünk a Hétköznapi kudarcokokon dolgozni Klára Vlasáková forgatókönyvíróval. A pandémia, a szomszédunkban zajló háború viszont sok mindent megváltozatott. A filmben bemutatott helyzetek kezdenek emlékeztetni a mostani életünkre, amikor a hatóságok ellentmondásokba keverednek és egyre inkább elharapódzik a káosz körülöttünk.„- mondata a Hétköznapi kudarcok rendezője, Grosan Cristina. Hozzátette, amikor meghívást kaptak a Velencei Filmfesztiválra, a válogatás során kiemelték a történet erős, a kudarcok ellen lázadó női főhőseit és a film általános érvényű konklúzióját. Azt, hogy Hétköznapi kudarcok mindenekelőtt arra bátorít, hogy tartsunk ki és kössünk szövetséget embertársainkkal.

A SZEREPLŐK

A film főbb szerepeiben Nora Klimešová, Beáta Kaňoková, Taťjana Medvecká, valamint Kerekes Vica látható. A cseh-magyar-szlovák-olasz koprodukcióban, a Cseh Film Alap, az Eurimage, a Nemzeti Filmintézet, az Olasz Kulturális Minisztérium, a Cseh Televízió, az ARTE, a Szlovák Audiovizuális Alap, a Prágai Film Alap, a Friuli Venezia Giulia Audiovizuális Alap, a Pilseni Régió, és a Film Alap támogatásával elkészült Hétköznapi kudarcok magyar gyártója a Laokoon Filmgroup volt. Producerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor. A hazai forgalmazó a Vertigo Média.

MIKOR LÁTHATOD ELŐSZÖR?

Velence után először Magyarországon lesz látható a Hétköznapi kudarcok a miskolci CineFesten, a fesztivál záró produkciójaként. A szeptember 17-ei ünnepélyes vetítésen az alkotók közül részt vesz Grosan Cristina, Kerekes Vica, az operatőr Győri Márk, a film VFX-szakértője, Benyó Zoltán, illetve a producerek közül Marek Novák.

dráma | sci-fi

Egy nagyvárosi történet, amelyben három nő éli átlagos mindennapjait. A dolgok viszont megváltoznak, hiszen különös események sorozata veszi kezdetét. Apró robbanások rázzák... több»