Minden idők legjobb időutazós mozija az 1985-ös Vissza a jövőbe, aminek ráadásul az örökségével is nagyon jól bánnak a készítők. Az akkor készült trilógiát ugyanis úgy óvják a koszos hollywoodi remake-mancsoktól, mint a Szent Grált, és amíg az eredeti készítőgárda él, addig nem is készülhet semmilyen feldolgozás belőle. Oké, rajzfilmsorozat és videojáték is készült, de élőszereplős feldolgozás nem. De a film premierje óta már eltelt már harminchat év. Mi újság a főszereplőkkel?

A Marty McFlyt alakító Michael J. Fox történetét mindenki ismeri. A színész hatalmas karrier előtt állt és jól is alakultak a dolgai, mígnem 1991-ben Parkinson-kórt állapítottak meg nála. Még elég jól volt, hogy a színészi pályafutását ez ne befolyásolja, ám állapota az évek során fokozatosan romlott, de az aktív színészkedést egészen 2020-ig folytatni tudta. Ekkor jelentette be végleges visszavonulását. Michael J. Fox immár hatvanegy éves és a jövőben már csak az általa alapított Michael J. Fox Alapítvány ügyeivel és családjával szeretne törődni.

Christopher Lloyd immár 83 éves, de még szerencsére mindig aktív! A színészlegenda karrierjének nagyszerű filmjeit megszámolni is nehéz. Világ életében főként komédiák és vígjátékok között érezte a legjobban magát, de szinte minden műfajban kipróbálta már magát. A közelmúltban épp egy akciófilmben, a Senkiben láthattuk egy tőle totál szokatlan szerepben, 2022-ben pedig a Tankhouse-ban tűnt fel.

Lea Thompson alakította Marty McFly édesanyját, aki az első filmben tévedésből a saját fiába szeret bele. A színésznő sosem futott be akkora karriert, mint színésztársai, de panaszra azért így sem lehet oka. Ő is fel tud mutatni rengeteg egyébként remek filmet és sorozatot is, de rendezőként is megállta a helyét Hollywoodban (Resident Alien). 1989 óta boldog házasságban él, két lánya pedig szintén a színészi pályát választotta.

Crispin Glover (George McFly) sztorija talán a legszomorúbb a rajongók szemében. A színész ugyanis csak a trilógia első részében szerepelt (és hozta nagyszerűen a karakterét), de utána összerúgta a port a stábbal, mert magasabb gázsit akart. Ez rá is nyomta bélyegét az egész további pályafutására. Többnyire könnyen felejthető filmekben szerepelt, ott sem feltétlenül fontosabb szerepekben. Sajnos sosem tudott kitörni ebből a középszerből.

Marty barátnőjét az első moziban még Claudia Wells alakította, ám a folytatásokban őt is lecserélték. Az ő élete nem mozivilág körül forgott, hiszen a film után gyakorlatilag teljesen felhagyott a színészettel. 2008 óta láthattuk egy-két kisebb mellékszerepben sorozatokban, de ennyi.

Thomas F. Wilson mindhárom filmben nagyszerűen hozta a rosszfiút. Először csak az iskolai fenegyereket, majd a gátlástalan, vagyonát csalással szerző milliárdost, végül a vadnyugati útonállót. A színész igen aktív karriert tud már most maga mögött, rengeteg sorozatban és filmben láthattuk. Emellett rendszeresen kölcsönzi hangját animációs filmekhez is (Hárman a Földön: Arcadia meséi).

Ha nosztalgiáznál egy keveset, ajánljuk a figyelmedbe az alábbi videót, melyben bepillanthatsz a Vissza a jövőbe kulisszái mögé beleértve néhány igen vicces bakit.