Volt nála gagyibb főellensége Batmannek?

Nehéz a sorsa egy olyan fickónak, mint Batman. Nem elég, hogy képregényekben rendszeresen püffölnie kell az ellent, de még rajzfilmekben, videojátékokban és persze mozifilmekben is rendszeresen jelenése van. Ha mindez nem lenne elég, minden egyes fellépésén garantáltan a nyakába ugrik valamilyen gonosztevő. Jobb esetben csak néhány huligán, akiket kávészürcsölgetés közben is fél kézzel lenyom. Rosszabb esetben igazi keményfiúk, szupergonoszok, akik többnyire nem is a fizikai erejükkel, mint inkább fondorlatos terveikkel rontanák el Batman napját.

Amióta Batman Batman, rengeteg különféle gonosztevővel hozta össze a sors. Van köztük mindenféle alak a mutánsoktól kezdve az emberfeletti képességekre kísérletekkel szert tett gonosztevőkön keresztül az egyszerű, de veszedelmes lángelmékig. És bizony képregényes körökben nem ritka, hogy egy-egy gonoszt egy picit elbagatellizálnak a készítők. Néha ez a filmkészítőkre hatványozottan igaz.

Így születhetnek meg olyan mára ikonikussá vált, de puszta valójukban inkább röhejes, mintsem félelmetes arcok, mint Poison Ivy és Mr. Freeze a Batman és Robinban vagy épp Riddler a Mindörökké Batmanban. De ki is a mozitörténelem Batmanjének leggagyibb ellensége?

Ő nem más, mint A sötét lovag: Felemelkedés mindvégig háttérben maradt Talia al Ghulja. A Marion Cotillard által megformált karakter a film egyik kulcsfigurája volt, de erre igazából csak az események vége felé döbben rá a néző. A cselekmény végig inkább Bane körül bonyolódik, így a nézők benne látják a főgonoszt, holott a szálakat mindvégig a Miranda Tate álarca mögé bújt Tali al Ghul mozgatta.

De miért is ő a leggagyibb ellenfél, amikor a fent említettekhez képest egészen fondorlatos? Nos, Talia a legkevésbé sem érződik szupergonosznak még úgy sem, hogy egy neutronbombával pusztítaná el Gothamet. Említésre méltó szuperképességei nincsenek, tulajdonképpen egy jól irányzott pofonnal jobb belátásra bírható és a halála is finoman szólva furcsa. Egy teherautóban ül, amit Batman rakétákkal támad, de azoknak ellenáll. Majd egy félresikerült manőver következtében lezuhan a sztrádáról, de még ebben sem sérül meg különösebben, sőt, a bombával a rakodótérben utazó Gordon kapitánynak a haja szála sem görbül meg. Tali al Ghul mégis belehal ebbe a balesetbe.

Összességében tehát egy olyan főgonoszról van szó, aki igazából csak a film utolsó néhány percében főgonosz, addig a romantikus szál főszereplője. Nincs különösebben semmi extra képessége vagy vonása, ami emlékezetessé tenné, sőt, még valójában saját indítékai sem. Hiszen nem akar mást, mint beteljesíteni azt a tervet, amit még az apja eszelt ki, nem ő. És végül szinte már komikus halált hal. Így lett Talia al Ghul Batman egyik, ha nem a leggagyibb ellensége.