Will Smith megtörte a hallgatását, és nyíltan bocsánatot kért Chris Rocktól. Smith pénteken egy érzelmes videót posztolt, amelyben Rocknak az Oscar-gála színpadán adott - néhány perccel azelőtt, hogy elnyerte volna a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart -, pofonját elemzi.

Smith elmondta, hogy felkereste Rockot, de azt az üzenetet kapta válaszul, hogy Rock majd akkor keresi meg, ha készen áll a beszélgetésre.

"Bocsánatot kérek tőled, a viselkedésem elfogadhatatlan volt, és itt vagyok, amikor csak készen állsz a beszélgetésre" - mondta a Richard király színésze - "Nincs olyan részem, amely úgy gondolja, hogy abban a pillanatban így kellett volna viselkednem. Nincs bennem olyan rész, amely azt gondolja, hogy ez az optimális módja annak, hogy a tiszteletlenség vagy a sértettség érzését kezeljem."

Smith az Oscar-gála alatt felsétált a színpadra és megpofozta Rockot, miután a humorista azzal viccelődött, hogy Smith feleségének, Jada Pinkett Smith-nek, aki alopeciában szenved, a G.I.Jane folytatásában kellene szerepelnie a borotvált feje miatt. Smith ezután kétszer is felkiáltott a helyéről: "Ki ne ejtsd a feleségem nevét a kib*szott szádból".

Ennek következtében Smith-t 10 évre kitiltották az Oscar-gáláról, és a színész lemondott az akadémiai tagságáról is, bár Oscar-díját nem vonták vissza, és a jövőben sem lesz korlátozva abban, hogy részt vehessen a díjátadókon.

Smith az Oscar-díj átvétele után a színpadon szólt az incidensről, és a továbbiakban egy sor írásos bocsánatkérő nyilatkozatot tett közzé, de a pénteki videó az első alkalom, hogy az Oscar-est óta nyilvánosan, kamerák előtt szólalt meg, mivel a pofon után még nem nyilatkozott a sajtónak.

A videó során Smith-t arról is megkérdezték, hogy Pinkett Smith kérte-e őt, hogy reagáljon , tekintve, hogy Rock vicce Jada rovására ment, amit ő határozottan tagadott. Továbbá bocsánatot kért az Oscar-díjra jelölt és nyertes társaitól is, különösen Questlove-tól, aki a színpadon történt pofon után közvetlenül a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat nyerte el.

"Saját magam döntöttem a saját tapasztalataim alapján, a Chrisszel közös múltam alapján, Jada-nak semmi köze nem volt hozzá" - mondta - "Tényleg megszakad a szívem, hogy elloptam és beszennyeztem Questlove pillanatát... a sajnálom nem igazán elég".

Smith végül a rajongóihoz és azokhoz az emberekhez fordult, akik példaképként tekintenek rá Hollywoodban, és azt mondta, hogy "mélységesen megbánta" a viselkedését.

"Mélységesen megbántam és próbálok megbánást tanúsítani anélkül, hogy szégyellném magam. Hibát követtem el. Próbálok nem úgy gondolni magamra, mint egy darab sz*rra" - zárta mondandóját - "Tudom, hogy zavarba ejtő volt, tudom, hogy sokkoló volt, de mélyen elkötelezett vagyok, és arra törekszem, hogy fényt, örömöt és szeretetet vigyek a világba. Ha kitartasz, ígérem, hogy újra barátok lehetünk."