Zelenszkij szenvedélyes beszédével kezdődött a Velencei Filmfesztivál

A 79. Velencei Filmfesztivál szerda este a Fehér zaj világpremierjével, Noah Baumbach Don DeLillo 1985-ös, "megfilmesíthetetlen" regényének adaptációjával és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videós cameójával kezdődött.

Adam Driver és Greta Gerwig főszereplésével, valamint Don Cheadle, Jodie Turner-Smith, May Nivola, Raffey Cassidy és Sam Nivola - akik mindannyian részt vettek a velencei vörös szőnyeges premieren - szereplésével a Fehér zaj az első Netflix-film, amely megnyitja a világ legrégebbi filmfesztiválját.

Baumbach legutóbbi, szintén Driver és Scarlett Johansson főszereplésével készült Házassági történet című filmjét 2019-ben mutatták be Velencében, és ezzel elindult a válási dráma sikeres díjszezonja, amely hat Oscar-jelöléssel és egy győzelemmel, Laura Dern legjobb női mellékszereplőnek járó elismerésével zárult. A Netflix reméli, hogy idén hasonló fogadtatásban részesül a Fehér zaj a Lidón.

A film középpontjában Jack Gladney egyetemi professzor (Driver) és felesége, Babette (Gerwig) áll, akik a halálfélelemmel és a családi élettel küzdenek, miután egy közeli vegyi robbanás szennyezi a levegőt. 

Korábban Baumbach elmesélte, hogyan kérte meg az LCD Soundsystem frontemberét, James Murphyt, aki a premier előtti közönség között volt, hogy írjon egy új számot a filmhez. "Azt mondtam Jamesnek, hogy lényegében írd meg azt a dalt, amit akkor írtál volna, ha 1985-ben írsz zenét, és írj egy igazán fülbemászó, vicces dalt a halálról" - emlékezett vissza.

A vetítés előtt Alberto Barbera velencei művészeti igazgató Rocío Muñoz Morales spanyol színésznővel és műsorvezetővel együtt hivatalosan megnyitotta a 2022-es fesztivált, és bemutatta a Julianne Moore által vezetett nemzetközi zsűrit. A sztár és héttagú zsűrije, amelynek tagja Mariano Cohn argentin rendező, Leonardo Di Costanzo olasz rendező és forgatókönyvíró, Audrey Diwan francia rendező, Leila Hatami iráni színésznő, Kazuo Ishiguro brit-japán író és Nantarat Chaowarat spanyol rendező és forgatókönyvíró, választja ki az idei Arany Oroszlán-díjasokat, akiket szeptember 10-én mutatnak be.

A cannes-i megnyitó ünnepséghez hasonlóan Zelensky is szenvedélyes videoüzenetet küldött, amelyet a velencei megnyitó alatt játszottak le. Felszólította a világközösséget, hogy ne feledkezzen meg az ukrajnai háborúról. "Az önök álláspontja erős... ne fordítsanak hátat Ukrajnának" - mondta, mielőtt a háborúban megölt civilek nevei peregtek a képernyőn.

A házigazda, aki szenvedélyes és nagyon személyes tisztelgést mondott a mozi ereje előtt. "Nem élhetünk mozi és történetei nélkül" - mondta. Arnaud Desplechin francia rendező bemutatta Catherine Deneuve-nek az életművéért járó Arany Oroszlánt: "Csak egy olyan büszke és szabad művészt ismerek, mint te: Bob Dylan." - mondta.

A közönség állva tapsolt a francia filmlegendának, aki azt mondta, hogy "nagyon büszke" a kitüntetésre, de megjegyezte, hogy nem érzi úgy, hogy élete "nagy teljesítmény" lenne.