![]()
Jelen filmünk egy 2006-os thaiföldi film amerikai feldolgozása (az eredeti változatának a címe 13 game sayawng, amit ezután a film megtekintése után égen-földön kerestem, de sehol nem találtam, legnagyobb sajnálatomra). Tehát mivel sajnos az eredeti változatához nem volt szerencsém, nem rendelkezem semmiféle összehasonlítási alappal, így csupán önmagában kell értékelnem a 2013-ban készített 13 bűn, magyarul a 13 Bűn alapján futó filmet, és azt kell, hogy írjam, nekem kimondottan elnyerte a tetszésemet.
A film elsősorban thrilleri elemekkel operál, de van itt még némi komédiai és horrorisztikus elem is. Jómagam elsősorban inkább a thriller kategóriába sorolnám. Az egyik legnagyobb erénye, hogy rendkívül pörgős lett a történetvezetése. Mostanában ritkán futok bele olyan filmekbe, amik annyira gyors történetvezetésűek, hogy észre sem veszem, hogy pikk-pakk, és el is telt az egész film, de a 13 bűn pont ilyen volt. Talán pont ez a fajta rendkívüli gyorsaság egyben a legnagyobb hibája is, merthogy pont azt nem kapjuk meg ezáltal a történettől, amit mindenképp szeretne bemutatni a nézőnek. Méghozzá azt, hogy egy totálisan átlagos ember miként alakul át személyiségének totálisan az ellenkezőjévé. Ezáltal sajnos a film nem képes erős moralitást kiépítenie a nézőben a főhősével kapcsolatban, pedig minden adva volt ehhez. Kedvelhető, de egyszerű karakterek, izgalmas történet, plusz kellőképpen sikerül még egyfajta misztikus hátteret is kiépítenie eme titokzatos filmbéli szervezetnek.
![]()
Ráadásul engem még az sem kimondottan zavart, hogy két történetszálon futtatják a történetet. Az egyikben főhősünk, Elliot Brindle (Mark Webber) próbatételeit láthatjuk (ez a történetszál az, ami szerintem nagyon pörgős lett), a másik pedig a Ron Perlman által alakított detektív nyomozása ezen próbatételekkel kapcsolatban. Sokan talán a detektíves szálat feleslegesnek tarthatják majd a filmben, hisz sokszor kissé lassítja a fő történetet, de nekem kimondottan azért tetszett ez a mellékvágánya, mert ezáltal kap egy kis misztikus töltetet a cselekmény. A filmvégi csavar, avagy csavarok szerintem egész jók lettek. Talán ha nem lett volna annyira magával ragadó a történetvezetés, még ki is lehetett volna következtetni ezeket, de így engem azért képes volt meglepni. Szerencsére a szereplők is egész jól hozzák a karaktereiket.
Merem ajánlani eme filmet a thriller szerelmeseinek, de azért a kedvenceim közé nem férne be. A másfél órás játékidejével kellőképpen tudott szórakoztatni, és az a lényeg.
63 13 bűn (2014)
Elliot Brindle egy szerény értékesítő, aki úszik az adósságban. Ez már önmagában is elég nyomasztó, ám mivel hamarosan feleségül veszi élete szerelmét, így élete kezd... több»
Szereplők: Ron Perlman, Mark Webber, George Coe, Pruitt Taylor Vince, Rutina Wesley