2015.02.09 12:52 Milanman Olvasottság: <100x
0

Talán sosem lesz etalon, de ígéretes mű a Csillagok között

Előzetesen azt mindenképpen érdemes leszögezni azok számára, akik ismerik/szeretik a rendező munkáit, hogy ez egyszerre tipikus és atipikus Nolan film. Tipikus, mert bátor, bevállalós, innovatív, lélegzet elállító és magával ragadó helyenként és atipikus, mert talán az eddigi legérzelmesebb, legszemélyesebb munkája. A Csillagok között-öt alapvetően 3 féleképpen lehet nézni. Tudományos megközelítéssel (mint film, szerintem így adja a legkevesebbet, de a felvonultatott tézisek, elméletek, a film science vonulata bőséges elemózsiát ad a továbbgondolásra, az esetleges ellentmondások, hibák, képtelenségek felvetésére, kitárgyalására).

Nézhető filmkritikusi szemmel is (ez esetben könnyen megállapítható, hogy messze nem tökéletes munka, nem egy kortalan mestermű, Nolan talán túl sokat markol, s noha közel 3 órás a film, mégis egyenetlen, nem jut idő és kapacitás minden elemének a kívánatos szinten történő kifejtésére.) Valamint egyszeri filmnézőként is belevághatunk, amikor leginkább a film hatása alatt, ha engedjük, megvalósulhat az alkotók feltételezett szándéka, a film a vége főcím után is még sokáig ott marad velünk, elgondolkoztat, de sokkal inkább emberi oldala, karakterei sorsa, személyes vívódásaik, tragédiáik élnek tovább bennünk. Az Interstellar, ahogy írtam, talán sosem lesz etalon és bár nyilván merít korábbi filmekből, van több olyan vonulata, ami nem feltétlenül újszerű, forradalmi mégis simán, csont nélkül az év egyik legjobb alkotása, ami megerősíti, hogy rendezője korunk egyik legnagyobb alkotóművésze. Azt pedig csak remélhetjük, hogy legközelebb újra egy mesterművel jelentkezik.

dráma | kaland | sci-fi

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

0