Közösség

Vélemény:

74 Halálhegy: A Gyatlov-rejtély

(2013)

Horror-sztori az 1959-es Gyatlov-rejtélyről

Aaron   2026.08.10 20:55
0

Bizony, nem most volt 1959. február elsejének éjszakája, amikor egy bizonyos Igor Gyatlov vezette 10 fős kis hegymászócsapat tagjai furcsa halált haltak az Urál-hegységben. A holttestek egy része radioaktivitást mutatott, az egyiknek az orra, a másiknak a nyelve hiányzott, és mindannyian menekülés közben eshettek el és halhattak meg. A kommunista Szovjetunió vezetése titkosította az anyagokat, amelyeket aztán 1990-ben oldottak fel. De a rejtélyre azóta sem jött rá senki. Azaz a hivatalos indoklás szerint lavina okozta halálukat, ami természetesen nem indokolja a furcsaságok többségét. Az esetről 2013-ban készült egy meglepően jó horrorfilm, Renny Harlin rendezésében. A film egészen elképesztő megfejtést vázol fel, mely elmélet összefügg egy közeli szovjet katonai kutatólaborral, amely a hegy gyomrában rejtőzött akkoriban. Természetesen nem árulom el a dolgot, de annyit igen, hogy nagyon izgalmas, sőt néhol sokkoló az egész. Nekem nagyon tetszett, és eddig háromszor láttam. Szerintem erős, négycsillagos produkció.