2016.10.04 13:21 moov18 Olvasottság: <100x
0

Sokan egy pszichológiai remekműnek tartják. Sokan egy korszakalkotó kultfilmnek a műfaj berkein belül. Az Ideglelés szó szerint legendának számít a rajongók körében, egy zsáneralkotó filmnek. A sztori egyszerű mint a faék, sokaknak koptatottnak is tűnhet, de annál több lehetőséget hordoz magában.

Piros pontot ér a dokumentum-stílus, nagy kedvencem a műfaj kötelékén belül. Nyilván az egy másik kérdés, hogy valamelyik filmnek jól áll, valamelyiknek kevésbé. Ahogy az is, hogy valakinek tetszik - valakinek pedig kevésbé. Ízlések és pofonok.

Nyilván megvan az előnye és a hátránya. Akit nem zavar, hogy hosszú perceken keresztül egy odvas fát kell néznie - teljesen indokolatlanul - mivel az operatőrnek ez az érdekes, annak nem jelent majd problémát. Nyilván a stílus hozza magával, hogy történéseknél pont nem oda figyel a kamera ahova kéne, ez kissé idegesítően hathat bár éppen ezért sokat bíz a fantáziára. Például a filmben egyszer sem láthatjuk a fenyegető gonoszt. Nem tudjuk a kinézetét. Reménykedtem, hogy közben majd fel-felbukkan mindenesetre a fizimiskája mélybe rejtett talány maradt. A filmben egészen jelentéktelen jeleneteket is elnyújtanak, felnagyítanak ezzel is kissé érdektelenné téve - szintén a dokumentarista stílusnak köszönhetően. Ugyanakkor voltak benne kimondottan ijesztő jelenetek is, ahol rendesen felszökik a vérnyomás. Rendkívül alacsony költségvetésből készült, semmi díszlet, semmi zenei aláfestés. Mondhatni minden teljesen original. Ezért külön nagy taps. Így nemcsoda a filmet övező hatalmas siker, berobbanó népszerűség. Sokan mérföldkőnek tartják a műfajon belül, van is benne valami. Rövidre zárva a témát mielőtt kritikát írok: három csillag. Eléggé sérelmezem, hogy a szóban forgó gonosz boszorkányt egyszer sem tolták a képünkbe. Az elért sikere egyszerűségében és hangulatteremtésében gyökerezik.

70 Ideglelés  (1999)

horror | misztikus

1994-ben egy októberi napon három egyetemista elhatározza, hogy filmet készítenek a hírhedt Blair-i boszrokányról, azonban nyom nélkül eltűnnek az erdőben. A kézkikamerájuk egy... több»

0