![]()
Mielőtt megnézném a tavalyi év során bemutatott, Tudom, mit tettél tavaly nyáron legújabb változatát, gondoltam bemelegítés gyanánt, felelevenítem az emlékeimet a korábbi részeivel (meg persze hogy legyen már majd egy aránylag friss viszonyítási alapom az új filmnél). A régmúlt emlékeimben kutatva, valahogy úgy rémlett, hogy nekem a második rész volt a kedvencem eme szériából, de ez már rég volt, tehát pont itt volt az ideje annak, hogy felfrissítsem az emlékeimet a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron című film kapcsán. Lássuk hát, hogy milyen is volt a film!
Az 1997-es Tudom, mit tettél tavaly nyáron című film, kimondottan szépen teljesített a mozik pénztárainál (mindössze 17 millió dollárból hozták tető alá a filmet, és több mint 125 millió dollárt termelt), ráadásul a kritikusok sem vélekedtek rosszul róla, ezáltal pedig a gyártó stúdió is úgy érezte, hogy minél gyorsabban össze kéne hoznia a folytatását a filmnek. Nos, sokat nem is tétlenkedtek, ugyanis már 1998-ban bemutatták a széria második részét, amely jóval nagyobb költségvetésből dolgozhatott (nagyjából 65 millió dollár körül állt végül meg a folytatás gyártási költségei, viszont ezúttal nem sikerült kasszát robbantaniuk a stúdiónak, merthogy mindössze 40 millió dollár bevételt termelt végül csak a mozik pénztárainál a film). Hogy mi lehetett a pénzügyi kudarc oka, számomra kissé érthetetlen.
![]()
Érthetetlen mert bár sok helyen halottam azt a negatív kritikát a folytatásával kapcsolatban, hogy csak egyfajta újramelegítése lett az első résznek, annyi különbséggel, hogy egy hangulatosabb helyszínt választottak ezúttal a film színhelyének. Nos, jómagam eme negatív kritikával nem feltétlenül értek egyet, ugyanis az efféle tinislasher-ek folytatásai esetében, soha nem árt, ha a készítők némileg megpróbálnak túllőni az előző részben látott dolgokon. Az ilyen folytatások esetében, egyfajta íratlan szabály az, hogy ha lehet, legyen véresebb, legyen több áldozat, és hát a gyilkos karakterében sem árt, némi vérfrissítés (avagy valamilyen csavar bevitele). Én akárhogy is nézem, de mindezen dolgokat azért szépen be is tartották jelen folytatásunk esetében, ráadásul számomra az új helyszínválasztás, még adott némi plusz töltetett is a film hangulatteremtésének.
A forgatókönyvet ezúttal Trey Callaway készítette, és bár mondhatjuk hogy egy horrorfilm folytatása esetében, kimondottan jól alkalmazta a mindenből kicsivel többet szabályrendszert, de azért talán ha egy kicsivel kevesebb horrorklisével élt volna a film történetében, azzal még több pozitívumot tudott volna elérni nálam. Színészek terén szerencsére mint Jennifer Love Hewitt, mint pedig Freddie Prinze Jr. is visszatérnek, és hát az ő karaktereikkel nem is volt különösebben nagyobb gondom, viszont sajnos az új karakterek, és az őket alakító színészek, bár igaz hogy kedvelhetőek voltak, de azért némileg súlytalanok lettek. A filmbéli gyilkosunk aránylag lassan lendül bele a dolgába, de szerencsére a kezdeti tétlenkedésének az idejét is meg tudták oldani, méghozzá egyfajta olyan feszültségépítéssel, amely szerintem az előző részből azért némileg hiányzott.
Mindent egybevéve szerintem a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron egyáltalán nem öregedet annyira rosszul mint a korábbi része, egy szórakoztató tinislasher volt, ami bár egyáltalán nem lett egy gyors történetvezetésű alkotás, de a szükséges feszültség, aránylag jól van adagolva nála, így én négy csillagot adnék végeredménybe rá.
Egy év telt el azóta, hogy egy idilli amerikai kisvárosban egy őrült bestiálisan meggyilkolt néhány fiatalt. Egyedül Julie (Jennifer Love Hewitt) maradt életben, ám tudja: nincs... több»
Szereplők: Jack Black, Jennifer Love Hewitt, John Hawkes, Freddie Prinze Jr., Mekhi Phifer