2016.11.30 12:33 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
2

Üdítő darab

Az utóbbi évek nagy young adult könyv és filmáradatának szerintem egyik üdítő darabja Az útvesztő. Ez már önmagában is egy szép teljesítmény, mert lássuk be, ezekben a filmekben időnként nagyítóval kell keresni az eredetiséget, akár a formát, akár a tartalmat nézzük. Ebben a zsánerben meglátásom szerint (még mindig) az Éhezők viadala tudott a legjobban működni, akár a könyv, akár a filmsorozatot nézzük, s időnként olyan érzéseim vannak, hogy az ilyen jellegű filmek Katniss Everdeen kalandjait másolják, alkalmanként igen szolgai módon. Miben különbözne akkor a többitől az Útvesztő? Elsőre talán nehéz megválaszolni, de jobban megvizsgálva azt látom, hogy a különböző helyekről átvett gesztusok (sorozat szintjén a Lostot említhetném, hiszen ott is a főszereplők először nem tudják, hova kerültek, könyv szintjén a Legyek urával hoz egyértelmű párhuzamokat, filmes hasonlóságot pedig a sci-fi filmekben alkalmazott félig gép, félig valamiféle lény alkalmazását említeném), egy olyan keveréket tudnak alkotni, amelyek következtében egy egységes egésszé tud összeállni a film.

Nem mondom, hogy tökéletes, s hogy hú de eredeti, de egy komplex és elképzelhető világot tudott megkreálni, s következetesen végigvinni a történet síkján. Ehhez párosul a karakterek kellő kidolgozottsága, a hősökkel lehet azonosulni, vannak szerethetők (pl. Chuck), és olyan is, akit fokozatosan kezd meggyűlölni a néző (pl. Gally).

Üdítő darab

Ráadásul egy hihető és reális jövőképpel dolgozik, amelynek bizony fontos része azok a bizarr emberkísérletek, amelyeknek szerintem csak a töredékét ismerjük. Szóval összességében azt mondom, hogy egy jó filmről van szó, amelynek van mélyebb mondanivalója is, de ha csak egy izgalmakkal teli kikapcsolódásra vágyik az ember, akkor arra az esetre is ideális választás Az útvesztő.

misztikus | sci-fi | thriller

Thomas (Dylan O'Brien) csak egy átlagos kisfiú, de egy nem hétköznapi kalandba keveredik. Egy napon egy liftben ébred, és a nevén kívül semmire sem emlékszik. A lift ajtaján túl... több»

2