2021.01.29 12:59 Anti007 Olvasottság: 254x
2

Véres mese pillangókkal és kísértetekkel

A napokban, ahogy a Netflix kínálatában keresgéltem, bukkantam rá a Bíborhegyre. A rövid ismertetőt elolvasva érdekesnek találtam, és a Bridgerton család után amúgy is rá voltam hangolódva a kosztümös filmekre, így meg is néztem.

A 19. század vége felé járunk. Edith (Mia Wasikowska) kislánykorától szenved spiritiszta képességeitől, ugyanis látja a szellemeket. Édesanyja halála után is visszatér hozzá, és óvva figyelmezteti: "Óvakodj a Bíborhegytől.." Később a már hölggyé vált lány megismerkedik egy titokzatos úriemberrel, aki hamar leveszi a lábáról, és mágnesként vonzza magához. Közben váratlanul az édesapja is eltávozik az élők sorából, így a magára maradt Edith a vonzó és titokzatos Thomas (Tom Hiddleston) karjaiban keres boldogságot.

Véres mese pillangókkal és kísértetekkel

Hozzámegy a nincstelen arisztokratához, aki egy hatalmas kastélyban él a nővérével (Jessica Chastain), aki nem igazán mondható barátságosnak. A fiatal örökösnő, aki épp most fejezte be saját kísértettörténetét, nem is sejti valójában, hogy az új élet és az ódon kastély milyen sötét titkokat tartogat számára, ami minden képzeletét felülmúlja. Ráadásul házassága után döbben rá, hogy új otthona nem máshol van, mint a Bíborhegyen.

Őszintén bevallom, Guillermo del Toro munkásságát nem igazán ismerem. Eddig egy filmjét láttam (A víz érintése), az nagyon tetszett. Most sem okozott csalódást, de lehetett volna jobb is. A Bíborhegy egy fantasztikus képekbe és látványvilágba ágyazott gótikus horror. A "horror" jelző lehet, nem is igazán jó, mert bár véresnek olykor véres, de inkább nyomasztó, mint félelmetes.

Ami számomra nagy negatívum, azok a CGI-jal megjelenített kísértetek. Szerintem a sejtelmes árnyak, ajtócsapódások, suttogások is bőven megtették volna a hatásukat ilyen lenyűgöző képi világba ágyazva. Sokkal horrorosabb, félelmetesebb lett volna. Ami a díszlet és a szép zene mellett még nagy pozitívuma a filmnek, az a színészi játék. Szinte mindegyik karakter zseniális. Leginkább a nővért alakító Jessica Chastain az, aki nemcsak szép, de parádés is.

Aki szereti a misztikus szerelmi drámákat, akinek tetszett például a Jane Eyre vagy a Manderley-ház asszonya, annak mindenképp érdemes elmerülni ebben a gótikus, finom eleganciába ágyazott, borzongató történetben.

76 Bíborhegy  (2015)

dráma | fantasy | horror | misztikus | romantikus | thriller

A fiatal, ambiciózus írónő, Edith Cushing nem tud dűlőre jutni érzelmei tekintetében, ugyanis gyermekkori barátja iránti érzett szerelmét kezdi elhomályosítani egy rejtélyes... több»

2