2019.02.03 21:19 Filmbarbár Olvasottság: <100x
1

Rafinált és kegyetlen

Számomra eléggé unalmas volt a film, még akkor is, ha jó néhány vonása éppenséggel pozitívumként szolgálhat. A karakterek pl. viszonylag érdekesek és egyénítettek, a cselekmény bonyolult, hiszen a néző egy idő után már végképp nem tudja, ki kivel van, mígnem a végére tisztázódni látszik minden, hogy aztán egy fricskával fejeződjön be a film. A gyilkosságok fő motivációja a pénz, és a néző egyszerre kíváncsian és borzongva nézheti végig, hogyan mészárolják le egymást a családtagok. Ugyanakkor viszont helyenként döcögősnek és kiforratlannak éreztem a sztorit, amit lényegében véve majdhogynem csak a gyilkosságok tartottak össze, és mintha a közöttük lévő időt valamivel megpróbálták volna kitölteni.

A film persze ironikus és kegyetlen látlelet is a korabeli (olasz) társadalomról, a pénz mindenhatóságáról, számomra az egésznek picit macbethi felhangja is volt, már ami a házaspár munkálkodását illeti a film második felében. A rendező rafinált módon élvezkedik a gyilkosságokon, és miközben maga a történet elítélően ábrázolja a szereplők brutalitását, agresszióját, a nézőt is bevonja ebbe a játékba, őt magát is bűnössé avatja azzal, hogy végignézeti vele a szereplők kínhalálát. Bava azonban a hasonló zsánerfilmeket és azok toposzait is iróniával szemléli, túlzásaival, elidegenítő effektusaival, groteszk és morbid humorával (pl. a nyugodt, néhol kifejezetten vidám zene kontrasztja a vérgőzös cselekménnyel) magának a műfajnak is fityiszt mutat. Érdekes ellentétet és hátteret biztosít a táj a cselekményhez, a partvidék, a kis erdő nyugodtan szemléli a pénztől megtébolyodott emberek kegyetlen öldökléseit, és mintha a rendező azt sugallná, hogy az emberek egy idő után meghalnak, a természet és a táj viszont túléli őket.

Rafinált és kegyetlen

Bava cinikusan rántja le a leplet a figuráiról és lényegében véve az emberről úgy általánosságban, hiszen ebben a filmben nem igazán lehet drukkolni senkinek sem, nincsenek jók és rosszak, szinte csak velejéig romlott emberek vannak. Mai szemmel nézve szerintem már érződik a filmen az, hogy lassan 50 éve készült, és valami mintha hiányozna az egészből ahhoz, hogy egy igazán kiemelkedő alkotás legyen, noha a tájképek szépek, szépen is vannak fényképezve, és többször is a gyilkos szemszögéből láthatjuk az eseményeket, valamiért mégsem működött igazán ez a film az én szememben. A gyilkosságok jó része rafinált és/vagy kegyetlen, viszont ahogyan több helyen is olvastam, tényleg az öncélúság lengi be ezeket a cselekményeket. Noha elismerendő a filmnek az az erénye, hogy több más, későbbi alkotásra is hatni tudott, és elkezdte kitaposni a hasonló zsánerfilmek előtt az utat az ötleteivel, összességében véve mégis csupán közepesre értékelném, mert hiányérzetem maradt a megnézését követően.

horror | misztikus | thriller

Egy dúsgazdag örökösnőt meggyilkolja a férje, ami újabb brutális gyilkosságok sorozatát szabadítja el a környező öbölben. több»

1