Épp most olvastam a napokban, hogy egy hadtörténész a 10 leghitelesebb háborús alkotás közé sorolta David Ayer 2014-es harckocsis moziját, a Haragot. Az indoklásban az lett kiemelve, hogy hitelesnek tekinthető a 4 Sherman kontra egy Tigris küzdelme, hiszen a valóságban is körülbelül ez volt az arány: az amerikaiaknak legalább 4-5 Sherman M4-re volt szükségük ahhoz, hogy elintézzenek egy olyan német vasszörnyet, mint a Panzerkampfwagen VI, azaz a Tigris.
Szerintem azért akadnak negatívumok is a filmben: például a legvégén az, hogy egyetlen Sherman, mely ráadásul teljesen mozgásképtelen, feltartóztat fél napra egy teljes német menetszázadot (vagy zászlóaljat). De akár 100, akár 300 német is az ellenfél, egy félig kilőtt és mozgásra képtelen harckocsi (pláne egy Sherman) biztosan nem tudna blokkolni fél napra ennyi embert.
Emellett ott van az a gusztustalan jelenet is, amikor a fő karakter, Wardaddy (Brad Pitt) beszállásolja magát német nők házába. Majd beállítanak az emberei is, akik annyira tiszteletlenek és bunkók az őrmesterük asztalánál, hogy az elképesztő. Ez nem valósághű, mert kizárt, hogy egy harckocsizó legénység így merjen bánni a parancsnokával.
Ezt a két momentumot leszámítva nekem tetszett a Harag. A rendezés arra is odafigyelt, hogy kiemeljen pár korhű részletet, mint például, hogy az ameriakaik krautoknak (káposztáknak) hívják a németeket és, hogy a malmedy mészárlás óta mennyire gyűlölik az SS tagjait. Az egyik jelenetben Brad Pitt neki is esik egy elfogott SS tisztnek. Malmedynél ugyanis 1944 decemberében az SS összesen 84 fegyvertelen, kiszolgáltatott amerikai hadifoglyot mészárolt le.
Jók a karakterek is: Gordo (Michael Peña), a mexikói homlok-géppuskás, a tiszteletes (Shia LeBeouf), Grady (Jon Bernthal) és a kölyök (Noman Ellison), akit sokáig tanítgatnak mindhiába. A film utolsó 10-15 perce nagyon drámai: kitartanak az életük árán is védve a kereszteződést, hogy a németek ne támadhassanak társaikra (a visszavonuló hadosztályra). Az ember hatása alá kerül ennek a drámai zárásnak. Elismerés a rendezésért és Brad Pitt alakításáért is, így nálam ez egy erős négy csillagos film.