![]()
"Hiszel Istenben? Várj csak, míg megtudod... Hogy mire képes az ember a másik ellen..." (a Káplán
Az is bolond, aki nem ismeri fel, mennyire mély dráma ez a film, igazából teátrális allűrök nélkül. És a háború roncsolása pont ugyanolyan jól, naturalisztikusan van bemutatva, mint a Stalingrad c.(német) filmben, vagy a Ryan közlegény megmentésében. Brad Pitt tökéletes (mint mindig), bár én inkább német parancsnokként látom, ahogy kommandírozik az emberein átgázolva. De természetesen hős. Én Shia LaBeouf alakítását emelném ki, az az ember egy színészzseni, még ha összeférhetetlen is (az egész világgal).
![]()
"És hallám az Úrnak szavát, azt mondá: kit küldjek el? (...) És én mondám: itt vagyok, küldj engem!" (a Káplán)
Ebben a jelenetben (is) pedig a magyar szinkron annyira csodálatos, ahogy Wardaddy meglepi a Káplánt, hogy ismeri a bibliai idézetét. És az elragadtatva, csodálattal mondja: "igen... igen!". A magyar szinkronszínészek is odatették magukat ebben a tökéletes műkompozícióban.
Szóval a színészek tökéletes alakítást nyújtanak, a Sherman tank mint díszlet fantasztikusan van kikészítve. Ugye, ez volt az a film, amiben a tank tornyát kb. kétszeres méretben külön felépítették a belső jelenetek miatt, és mennyire jól néz ki! Teljesen autentikus, hihető, ahogy az amerikai csőcselék belakja a harckocsi küzdőterét, mindenhova (otthoni) fényképet, vagy (német) kitüntetéseket, sapkát, szuveníreket aggatva. Soha nem láttam még ilyen remekül kialakított díszletet. Például A Halál ötven órája c. film idején még nem volt annyira jellemző az ilyen korhű bemutatás, akkor sem, ha két főszereplő pont harckocsi-parancsnok.
"Az Otthonom" (Wardaddy - a "Fury", Sherman harckocsira értve)
Fájdalmas számomra, milyen hálátlan korban készült el ez a zseniális filmmű, mert nem 100%-on áll, még az IMDb-n sem. Ugye, túllendülve a szokásos neonáci honfitársai szólamain: "persze, hááát mikor lőttek ki Shermanok egy TIGRIS, érted, TIGRIS harckocsit!?" Szóval vannak a filmben pontatlanságok, és ez elég azoknak, akik amúgy is a retyón húznák le azokat a filmeket, amik nem hasonlítanak Az akarat diadalához. Egyébként utánanéztem: amerikai 76 mm-es Shermanek – ritka, de létező kilövések.
Az amerikai 76 mm-es M1 löveg:
- oldalról megbízhatóan átütötte a Tiger I-et,
- frontálisan csak nagyon közelről (100–200 m) volt esélye.
Dokumentált amerikai 76 mm-es Tiger-kilövések:
- Hürtgenwald (1944) – 76 mm-es Sherman oldalról kilő egy Tigrist.
- Ardennek (1944–45) – több Tiger I és Tiger II megsemmisítése, de ezek nagy része oldalról vagy hátulról történt.
Miért ritka a Sherman → Tiger kilövés?
- A Tiger I frontpáncélját a legtöbb Sherman nem tudta átütni.
- A Tiger 88 mm-es lövege messze túlszárnyalta a Sherman 75 mm-esét.
- A Shermant számbeli fölényre, mozgékonyságra és oldalról való támadásra tervezték.
Tehát húzzon a sunyiba a világ összes neonácija, aki titkon nem tud szimpatizálni a szövetséges hadtesttel azért, mert legyőzte a III. Német Birodalmat. Harag(szom).