2019.09.12 21:43 Kóborló Olvasottság: 634x
1

Mesteri kombinációja a horrornak és a drámának

Kár tagadni a tényt, hogy a spanyolok pokolian értenek a dráma és horrorfilm vegyítéséhez. Elég, ha csak az egyik legismertebbet említjük e téren, a 2001-es Ördöggerincet, de ide sorolhatjuk akár a 2006-os A Faun Labirintusát is (igaz, hogy a horror elemeket inkább felváltja a sötét fantasy, de attól még pokolian hatásos tudott maradni). J. A. Bayona 2007-es bemutatkozó filmjét, az Árvaházat is azok közé sorolnám, melyek mesteri fokra járatták a horror és a drámai elemek kombinációját. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezeknél a filmeknél a horrort inkább kéne misztikusnak aposztrofálni, hisz ezek a produkciók egyáltalán nem vérgőzős alkotások. Itt nem olyan szörnyekkel fogunk találkozni, amit Hollywood már számtalan alkalommal kitermelt magából, hisz az egyik sajátosságuk, hogy ezek a lények sokkal, de sokkal közelebb állnak az emberekhez, vagy, hogy kötődnek is hozzájuk valamilyen szinten, és számomra inkább ez teszi őket félelmetessé.

Ezen filmek egyik legfőbb jellemzője, hogy valami elképesztő hangulattal képesek hatni a nézőkre. Szinte az első percektől odaszegezik a nézőt a hangulatukkal, a képi világukkal, vagy a technikai megoldásaikkal, és mindezt úgy teszik, hogy az emberi kapcsolatokat egy pillanatra sem hanyagolják el. Búskomor alkotások ezek, ahol mind a színészi alakítások, mind a zenei aláfestések egytől egyig magas értékelést érdemelnek. Úgyis mondhatnám, tipikus fesztivál filmek ezek, amik általában rengeteg díjjal, és kritikusok egész seregének a dicséretében vonulnak majd be a filmtörténelem hasábjaira, és nincs ez másként ennél a mozinál sem.

Mesteri kombinációja a horrornak és a drámának

Mindig is érdekesnek tartottam az ember és a szellemvilág kapcsolatát, főleg azon filmeknél, ahol nem a horror volt a központi elem, hanem a dráma. Persze azért soha nem fogom kevesebbnek értékelni ezen műveket, ha egy jól elkapott ijesztéssel a frászt fogják rám hozni, sőt el is várom tőlük, és számomra talán pont ez hiányzott a legjobban ebből a filmből. Mert igaz, hogy mesterien adagolja a feszültséget és a drámai elemeket, de valahogy számomra elmarad az a fajta katarzis, amit elvárnék egy ilyen alkotástól. Ettől még maga a film nagyon jó, de mégsem sikerült annyira megérintenie, mint egyes hasonló filmek.

79 Árvaház  (2007)

dráma | horror | misztikus | thriller

Laura harminc év múltán tér vissza az árvaházba, ahol egykor nevelkedett. Azzal a céllal érkezik meg családjával együtt, hogy felújítsa a régi, elhanyagolt épületet, amely a... több»

1