2021.10.24 09:32 BaloghBogi42 Olvasottság: 323x
3

Soha ne hagyjon el benneteket a remény!

Az éhezők viadala sokban hasonlít A beavatott című trilógiára, nem csak abban, hogy mindkettő női főszereplővel rendelkezik, így felfoghatók feminista sikerfilmeknek is, de a rendszer miatt alávetett életet élő lakosokban is fellelhető megegyező elem. Jelen esetben Panem tizenkettedik körzetében kezdődik a történet, ahol főkarakterünk, Katniss Everdeen próbál a megélhetés érdekében vadászni. Szerelme, Gale már itt feldobja a szökés lehetőségét mint megoldást, azonban Katniss fél hátrahagyni a húgát.

A tény, hogy minden évben tartanak Éhezők viadalát annak érdekében, hogy a béke fennmaradjon, pont annyira nevetséges, mint amennyire átlátható a szándék. Panem lakosait soha nem a békefenntartás reményében kényszerítették gyilkosságra, amely már önmagában egy paradoxont alkot, hanem, hogy kielégítsék a vérfürdőért áhítozó arisztokraták kedélyállapotát. Az sem kevésbé felháborító, hogy mindkét nemet egymás ellen is versenyeztetik, felborítva ezzel az erőviszonyok, és sok esetben az esélyek egyensúlyát. Ráadásul gyakran használják a kihágások ellen büntetőformának, hogy többször is belerakják a nevüket a tartályba.

Soha ne hagyjon el benneteket a remény!

Ahogy a későbbiekben Haymitch, az alkoholista ex-bajnok is megemlíti, az egyetlen esély a túlélésre a népszerűvé válás, mert ez a kulcs ahhoz, hogy szponzorokat szerezzenek, akik éles bevetésen akár az életüket is megmenthetik. Szerencsére Katniss akaratán kívül is rengeteg ember szimpátiáját nyeri el azzal, hogy feláldozza magát húga, Prim megmentése érdekében. Peetanak azonban tényleg csak az az egy lehetősége maradt, hogy megnyerő személyiséggel rukkoljon elő, tekintve, hogy nem sok olyan dologhoz ért, ami hasznára válna a pályán.

A Kapitóliumba érve a feladat egyszerű: legyél emlékezetes! Peeta pedig felhasználja az egyetlen dolgot, ami kéznél van neki, és ország-világ előtt lerántja a leplet a titokról, miszerint szerelmes a bajtársába. A kérdés jogosan ötlik fel bennünk: vajon ez az egész csak színjáték? El tudják játszani ilyen beleköthetetlenül a szerelmespárt egyetlen szikra jelenléte nélkül is? Vagy mégsem hazugság a teljes felvetés, és akkor Katnissnek nem jelentett annyit Gale, mint ahogyan azt a srác hitte? Vajon tényleg meghaltak volna azért, hogy bebizonyítsák, ezt a förtelmes, igazságtalan és gyilkos játékot ők már nem akarják megpróbálni kiheverni egymás létezése és jelenléte nélkül? Mivel ez a trilógiának csak az első része, minden Gale és Peeta rajongónak azt tudom üzenni, hogy Soha ne hagyjon el benneteket a remény!

akció | kaland | sci-fi | thriller

Panem az egykori Észak-Amerika romjain fekszik. Az ország a fényűző Kapitóliumból és 12 körzetből áll. Minden évben kisorsolnak egy 12 és 18 év közötti fiút és egy lányt... több»

3