2019.07.19 21:12 Kóborló Olvasottság: 738x
2

Vörös sárkány újratöltve

Thomas Harris első Dr. Hannibál (Kannibál) Lecterrel foglakozó könyvadaptációja még 1981-ben látta meg a napvilágot A vörös sárkány címmel, mára már azonban quadrológiává nőtte ki magát, hisz Hannibál karaktere volt annyira érdekes, hogy négy köteten keresztül is figyelemmel kísérhettük az életútját. Első megjelenése a mozivásznon még 1986-ban volt Az embervadász címmel, amit Michael Mann rendezett, és a maga nevében egy egészen fogyasztható kis akcióthriller lett. Nem nagyon tudnám összehasonlítani a két filmet, és nem elsősorban azért, mert a megjelenésük közt eltelt röpke 16 év, hanem sokkal inkább azért, mert a 2002-ben bemutatott A vörös sárkány már egy filmtrilógia harmadik része volt. Tehát bőven kijelenthető, hogy egy sikeres franchise lezáró darabjaként tekintettek rá a forgalmazó MGM stúdiónál. Apró érdekesség, hogy a filmtrilógia lezáró darabja történetileg az első Hannibál történet volt.

A 2001-ben elkészített Hannibál című film után (ami a könyvtrilógia záró része volt) egyből leültek a gyártó stúdió emberei a Hannibált alakító Anthony Hopkins-szal tárgyalni, hogy még egy alkalommal bújjon az ikonikus doktor bőrébe és, hogy tegyék teljessé a Thomas Harris által megírt történetfolyamot. Persze Mr. Hopkins elvállalta, egyetlen feltétele volt csupán, hogy a karaktere ismét egy gonosz antihős legyen, hisz a 2001-es Hannibál című filmben igaz, hogy a karaktere gonosz volt, de a közönség mégis elsősorban neki szorított (persze ehhez kellett annál a történetnél, hogy még egy nálánál is gonoszabb karakter is szerepeljen a filmben). Nos, A vörös sárkányban teljesült a színészóriás kérése, bár szerintem csak részben, hisz itt is, akárcsak A bárányok hallgatnak című részben Lectert már elfogták, és egy másik veszélyes gyilkos garázdálkodik szabadon. A film nézőjében felmerülhet a két film közti hasonlóság, és nem is alaptalanul, hisz tényleg sok részletében hasonló A vörös sárkány felépítése A bárányok hallgatnak című folytatásához. Nekem mégis, ha csak egy hajszállal is, de jobban tetszett A bárányok hallgatnak atmoszférája, illetve az, ahogy az a film szerkezetileg felépült. Nyomasztóbbnak és fullasztóbbnak éreztem ott a film hangulatát, mint eme résznél, ahol sokkal inkább akartak rámenni a sötétebb képi megvalósítására.

Vörös sárkány újratöltve

Színészek terén ismét egy remek kis stáb gyűlt össze, szintén profi színészi játékot láthatunk, és a technikai megvalósításért felelős szakemberek is kiváló munkát végeztek. Számomra az egyedüli kis negatívum csupán annyi volt, hogy ismét keveset kapunk Dr. Hannibál, a kannibál Lecterből (bár tudom, hogy a könyv sem az ő karakterére építkezik elsősorban), mégis némi fajta eltérést örömmel vettem volna most a könyvadaptációból. Mindentől függetlenül egy kimondottan erős és szórakoztató thrillert tisztelhetünk A vörös sárkányban, amit jómagam bármikor szívesen előveszek időről-időre egy újbóli megtekintésre.

dráma | krimi | thriller

William Graham, miután majdnem életével fizetett azért, hogy elkapja Hannibal Lectert, önkéntes száműzetésbe vonul. Évek múltán felbukkan egy különös gyilkos, aki rettegésben... több»

2