2025.05.05 16:16 Creepy Woods Olvasottság: <100x
2

A vonzó szörnyeteg

A játékodat játszom Veled az én játékommal. Felébredek ébredésedben és látom a vágyaimat. Megmentelek korlátaidtól, hogy szabadságomban maradj. A világod csak az enyém megcsókolásában tud kiteljesedni. Összekapcsolódásunkból már semmit sem tudsz kivonni. Amit magamévá tettem, az a tiéd marad, Clarice.

Számtalanszor láttam, nem tudok leszokni róla. Természetesen olvastam a könyvet is, megvan ez is, ahogy a többi, de nem hasonlítom össze a filmmel. Thomas Harris amúgy bűnügyi riporterként is dolgozott, úgyhogy regényeit bőven van mire alapoznia. A filmet Ridley Scott rendezte az említett Thomas Harris azonos című regénye alapján. Zeneszerzője Hans Zimmer.

A vonzó szörnyeteg

Az általam kedvelt Sir Anthony Hopkins által életre keltett főszereplő, Dr. Hannibal Lecter, akinek jelleme oly kiforrott, hogy nem is fejlődik – tudását leszámítva egyáltalán nem változik egyik film során sem –, de nincs is rá semmi igény, mindegyikben a dobogó első helyezettje marad. Hopkins bizarrul briliáns szereplésével mítoszt teremtett.

A bűnügyi irodalom egyik legikonikusabb alakját, Dr. Hannibal Lectert valós személy ihlette – a karakter sikerében azonban vitathatatlan szerepe van Sir Anthony Hopkins zseniális színészi alakításának. A hatásos színvonalat a többi színész is remekül hozza. Clarice Starling (Julianne Moore) FBI-ügynök el akarja kapni Hannibalt.

Csak itt írom le véleményemet a kizárólag Sir Anthony Hopkins által megformált Hannibálról. E kritériummal ellátott szemléletem mindegyik filmre igaz (értelemszerűen kivétel az Az embervadász és a Hannibal ébredése). Hannibal komplex személyiség, akit mindhiába próbálnak analizálni magasan képzett doktorok és tudósok. Veszettül intelligens, és ennek ő teljesen tudatában van.

Látóköre széles, rendkívül művelt, jelentősen tapasztalt. Kifinomult, udvarias, kellemesen illedelmes. Ki nem állhatja a modortalanságot. Kíváncsi, kitűnő beszélgetőpartner, és stabil meggyőzőereje van. Képzett orvos, elismert pszichiáter, avatott művészettörténész. Nagyszerűen főz, tehetségesen rajzol, átszellemülten hallgatja a komoly zenét, és hódol a művészeteknek. Jellemben és intellektuálisan nagyon vonzó, szimpatikus személy, aki nőt/férfit egyaránt lenyűgöz.

Hannibal azonban szörnyeteg... Egy rutinos, pszichopata sorozatgyilkos, aki kannibál is, és kíméletlenül veszélyes. Azonban mindennek tudatában hiába ébreszt félelmet, nézők sokaságát nyűgözi le továbbra is. Ez a jelenség valóságos. Mint az, hogy Lecter teljes életet tud élni anélkül, hogy a körülötte lévők bármire is gyanakodnának, pont úgy, ahogy a sorozatgyilkosok észrevétlen köztünk járnak.

Léteznek elbűvölő, elkerülhetetlenül bizalomkeltő, rokonszenves, roppant intelligens és lenyűgöző sorozatgyilkosok, csak kisebb rajongótáborral rendelkeznek, mint a nézőket meghódító Hannibal, aki nem reális abban, hogy egy személyben mennyi érdemmel, pozitívummal s tehetséggel bír különleges, kifinomult és szimpatikus jelleme mellett.

Ahogy az sem valószerű, hogy annak ellenére, hogy gyilkos, nem rendelkezik negatív tulajdonságokkal, nincsen benne semmi rosszindulat. Hiszen nincsenek érzései, csak vágyai. Csupán egy negatív jellemzője van: modortalan, amikor provokatívan beletalál, és gúnyosan incselkedik az ember gyenge pontjával, amelyet mindenkiben meglát.

Hannibal tehát perverz kulináris élvezeteknek is hódol: speciálisan és szakértelemmel elkészített emberhúst is eszik. Sosem gyilkolt meg senkit se, akit szimpatikusnak talált. Áldozatai valamivel felbosszantják, kivívják nemtetszését, negatív személyiségek, vagy valamiképp bántalmazták azt, akit ő kedvel, avagy azt, aki ártatlan.

Bevallom, Hannibal soha nem pozitív karakter, mégis mindig neki szurkoltam, és valamiért rémtettei ellenére is érthetetlenül kíváncsivá tesz és vonz. Áldozatait egyáltalán nem sajnálom. Ha téged is lenyűgöz Hannibal karaktere Thomas Harris mindegyik filmadaptációjában, és te is neki szurkolsz, továbbá ha szereted az egyszerre fordulatos, zseniális, meghökkentő és újszerű jeleneteket, akkor ajánlom a méltatlanul alig felkapott No One Lives (Fordul a kocka) című filmet, amely el van látva több olyan csavarral, mely egyszerre váratlan, innovatív és döbbenetes. Sajnos vagy nem, csak feliratosan lehet megtalálni, de érdemes megnézni, maradandó élmény.

Megjegyzem, nem vagyok szadista hajlamú, sem erőszakos, nem gerjedek a gyilkolásra és a kínzásra. Oké, egy kicsit kilógok a normák világából. Lenyűgöz az elvont elme, érteni vágyom a torzulásokat. Viszont el is borzaszt, hogy min mennek keresztül az áldozatok, és helytelenítem. Beszippantott a pszichológia, filozófia, kriminológia és a szociológia.

Jodie Foster vagy Julianne Moore? Nagyobb számban nemtetszést keltett, hogy Jodie Fostert (A bárányok hallgatnak) lecserélték Julianne Moore színésznőre. Először én is szinte felháborodtam, és elfogott az elégedetlenség, amely viszonylag hamar tovaszállt. Jodie alakítása által Clarice jelleme esetlen, de kezdeményező, szende, merev és hűvös, mind jól passzol a tapasztalatlan kezdőhöz, és keretesen illik a két karaktert elválasztó üvegfalhoz/cellához.

Én nem tudom elképzelni, hogy ő szemtől szemben álljon a szabadságát élvező Hannibállal. Ehhez szerintem Julianne Moore kecses, laza, nyugodt, határozott és tudatos Clarice-je a legmegfelelőbb. Nekem ez a Starling szimpatikusabb, és jobban illik a filmben látott személyiséghez.

Bármelyik is játssza, Hannibalnak eszébe sem jutna Clarice ellen fordulni. Gondoskodó felé, és védelmezi őt. Egyre világosabbá válik, hogy szereti, ami tetszésemre van. Noha szerelme fixáció. Mindvégig érdeklődéssel tartják egymást szem előtt, illetve Starling amennyire csak lehet, nyomon követi. Kölcsönösen igyekeznek megérteni egymást. Clarice bárki másnál jobban tisztában van Hannibal jellemével, átfogóan érti szándékait és indítékait. Felismeri stílusjegyeit. Nos, őt sem ismeri és érti meg olyan szinten senki, mint Hannibal.

Hannibal vonzódását és azt, hogy mennyire értékes számára a nő, nem titkolja Clarice elől, sőt kifejezi és megmutatja neki. Például kizárólag számára állíttat össze egy elegáns, kellemes illatot / levelében vigasztalja és motiválja / cipővel lepi meg. Karjaiba veszi az eszméletlen nőt, és megmenti. Szintén kedvenc jelenetem egyike, amikor a két szereplő összeütközik, és Hannibál fölénybe kerül, ekkor Lecter a következőt mondja: "Árulja el, Clarice, mondaná-e nekem, hogy: Hagyja abba! Ha szeret, hagyja abba!”

A néző még többet lát ebből a törődésből, például bár nincs a normalitás szintjén, de foglyul ejti Paul Krendlert (Ray Liotta), amiért az kreált bizonyítékot mutat fel, melynek következtében felfüggesztik Clarice-t. Oké, ahogy móresre tanítja, az beteges.

Nem spoilerezem azt a szintén kedvenc jelenetet, amikor Starling magához bilincseli Hannibalt, aki erre egy bárdot felemelve felajánlja neki: "A csukló fölött vagy a csukló alatt, Clarice? Ez most fájni fog."

Tulajdonképpen Hannibal még romantikus is. Amúgy a hűség mintaképe. Elmosolyodtam, amikor elcsattant a viszonzatlanul maradt csók. A filmben ez a szál másként végződik, mint a könyvben.

Clarice jellem- és személyiségfejlődésen megy át a két film között (A bárányok hallgatnak, Hannibal). Ugyanúgy elszánt és bátor, de most már sokkal tapasztaltabb és gyakorlott. Tudása jóval magabiztosabb, és stabil lábakon áll. Semmi sem kerüli el az éberségét, még a levél illatára is felfigyel. Teljesen a munkájának él, még akkor sem bír leállni, amikor felfüggesztik. Határozottan célratörő. Sosem áll szándékában megölni Hannibált, csak el akarja kapni, hogy a megfelelő helyre kerüljön.

Lecter egy játékos autókázásra, valamiféle „randevúra” invitálja Clarice-t, amibe a nő gondolkodás nélkül belemegy. Hannibal teljes figyelmet szentel neki, amely visszaüt rá: Mason Verger (Gary Oldman) felbérelt csapata elkapja és foglyul ejti. A szintén különösen intelligens és szintén szörnyeteg Mason bosszút akar állni rajta, mert évekkel ezelőtt több téren megnyomorította. Az a terve, hogy megeteti Hannibalt a beidomított vaddisznókkal.

Vaddisznó: Thomas Harris minden Hannibal regényében és annak mindegyik filmadaptációjában feltűnően megtalálható. A vaddisznó az egyik legősibb és leggyakoribb szimbóluma a vad, fékezhetetlen erőnek, bátorságnak és harciasságnak. A hősiességet, a vadságot és a küzdelemre való hajlandóságot jelenti. A bujaság, a falánkság és a gonosz jelképe lett. Az ördöggel is asszociálták. Ez a jelentés az állat "szennyben dagonyázó" életmódjából és az emberi bűnökkel való párhuzamba állításból fakadhatott. Védelmező erővel is bírhat, rendkívül alkalmazkodóképes és intelligens állat. Hát nem érdekes? :)

A filmben szerencsére több váratlan fordulat is van. Mindvégig fenntartja a figyelmet és a kíváncsiságot. Néhol groteszk és visszataszító. Van, hogy durva a képi világa. Még sincsenek benne vérgazdag jelenetek. Többször is fokozza a feszültséget. A film zseniális és feledhetetlen, sokaknak ajánlom, de nem akárkinek. A film egy igazi lakoma... mármint a sötét humor és a bizarr helyzetek kedvelőinek.

85 Hannibal  (2001)

dráma | krimi | thriller

Hannibal Lecter szökevényként éli életét Firenzében, miközben egyik korábbi áldozata, Mason Verger mindent megtesz azért, hogy bosszút álljon rajta. Azonban a kegyetlen doktort... több»

2