2022.06.27 11:51 BRANTON Olvasottság: 2497x
2

Vacsoracsata

Rob Schmidt 2003-ban elkészítette, a mára már kultikus státuszba emelkedő horrorfilmjét, a Halálos kitérőt. Chris (Desmond Harrington) éppen úton van egy állásinterjúra, mikor dugóba kerül. Nem, most nem Budapest közlekedési helyzetéről beszélek, habár tökéletesen ide illik. Szóval, Chris dugóban van, gondol egyet, úgy dönt, hogy inkább átvág a hegyeken.

Vacsoracsata

Az út járatlan, de Chris pajtásunk olyannyira szerencsétlen, hogy az egyetlen kocsival, ami arra jár (persze, éppen akkor, amikor Chris is, mert addig egy árva légy sem kószált arra), karambolozik egy isteneset. A baleset következtében nem hal meg senki, sőt még sérülés sem igazán történik. A másik autóban, abban jópofa srácok és lányok vannak, akik szerint ideális hely lesz az erdő szex-kempingezni. Mivel a baleset következtében egyedül az autók mennek tropára, így hőseink útra kélnek, hogy segítséget kérjenek.

Hamarosan azonban a lelkes csapat tagjai, egy nem várt esemény részesei lesznek. Az erdőben humoros kalandorok bóklásznak, akik nem mellesleg szeretik az embereket elfogyasztani. Történetünk szögegyszerű. Láttunk nagyon sok hasonló művet, amely egy ilyen sztorival dolgozik. Sok hasonló mű viszont nem túl sikeres, ellenben a Halálos kitérővel. Miért? Mert jelen filmünk úgy tud gazdálkodni a lehetséges eszközökkel, hogy az hatásos legyen. Gondolok itt a kendőzetlen, nyers brutalitásra, amely 2003-ban még sokkolónak hatott egyesek számára. A karakterek közül nem mindenki cselekszik helytelenül, nincsen sok idióta döntés, ami igazán üdvözítő.

Rengeteg horrorban van az, hogy a nem megfelelő döntéseket hozzák szereplők, na itt most pár kivételtől eltekintve, nincs ilyen baki. Az erdő kedves lakói remekül vannak ábrázolva. Nincs itt semmiféle CGI, valódi maszkokkal felvértezve hozzák rá a frászt, az arra hajlamosokra. Van egy jó, borzongató hangulata a filmnek, ami miatt többször nézhető. Meg elvégre szórakoztató is ez az egész. A folytatásokról már nem teljesen mondható el ez, sőt, fokozatosan csökken a színvonal. A második rész még fogyasztható, bár már az is erőteljesen szemétre való. Ebből a szériából egyedül, ezt az első részt tudnám meleg szívvel ajánlani.

horror | thriller

Chris állásinterjúra indul, mikor bekerül egy dugóba. Hogy elkerülje a késést, úgy dönt, átvág a hegyeken a járatlan kerülőúton. Az úton haladva karambolozik egy másik... több»

2