2020.05.15 16:57 Artemisia Olvasottság: 862x
4

Az óceán ajándéka

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Ízig-vérig dráma, gyönyörű, felejthetetlen történet. Valószerűtlenül romantikus felütéssel indul, megismerjük Tomot, az érzékeny, kiégett háborús veteránt, aki magával cipeli terheit az elzárt Janus-szigetre, ahol egy világítótoronyba zárkózik a világ elől. A valódi fényt azonban nem ez hozza el az életébe, hanem az, hogy beleszeret az életvidám, gyönyörű Isabellbe. Ketten együtt takaros otthont varázsolnak a komor Janusból. Boldogságukra azonban árnyékot vet, hogy a várandós Isabell elvetél. A várt gyermekáldás később sem érkezik, mert Isabell a második gyermeküket is elveszíti. De az óceán, mely már mindennapi életük része, nem várt formában kárpótolja őket, mikor egy csónakot sodor partra, benne egy halott férfival és egy egészséges, tüneményes kisbabával.

Az óceán ajándéka

Saját lányukként nagy szeretetben nevelik a gyermeket. Egy napon azonban Tom félelmei valósággá válnak, és megtudja a kislány tengeren való eltűnésének történetét és azt, hogy az anyja életben van és keservesen gyászolja a gyermekét. A férfi Isabell kedvéért hallgat, de egyre jobban nyomja a lelkét az igazság. Még 3 évig bírja magában tartani, közben Isabell boldog és büszke anyja a kis Lucynek. De a kislány igazi anyjával való újabb találkozás megtöri Tomot, és egyértelmű nyomot küld Hannah-nak, amivel az egész addigi életük darabokra hullik.

Isabellt lesújtja, hogy elveszik tőle Lucyt, úgy érzi, a férje elárulta őket. A kislányt szintén traumaként éri, hogy elszakítják azoktól, akiket szüleiként ismert és szeretett. Tom pedig magára vállalja a teljes felelősséget azért, hogy nem jelentették a partra vetődött csónakot, sőt gyilkossággal is megvádolják. Isabell őt okolja azért , hogy elveszítette Lucyt, ezért nem tisztázza, hogy holtan találták a férfit a csónakban.

A film megrendítőn mutatja be a 3 ember lélekrajzát, különösen Hannah-ét, aki sok-sok vívódás után végül megbocsájt lánya "elrablóinak". Rachel Weisz remekel a drámai karakter megformálásában. Egy igazán csodálatra méltó, erős nőt személyesít meg, aki sosem adja fel. Ahogy Alicia Vikander is lehengerlő alakítást nyújt Isabell szerepében. Egyfajta tükörképei egymásnak Hannah-val; egyikük élet adott egy gyermeknek, mégis gyászol, a másiknak sosem született gyermeke, mégis oaadó és gondos anya. Két erős, harcos anyatigris, akik bármire készek a gyermekükért. És mindketten ugyanannak a kislánynak szeretnének az anyja lenni. Michael Fassbender ugyanilyen beleéléssel alakítja Tomot, aki azzal bizonyította, hogy lányaként szereti Lucyt, hogy lemondott az apaságról.

Roppant érzelmektől terhes alkotás tehát, mely rengeteg fájdalmasan drámai kérdést vet fel. Vajon Lucynek jobb volt úgy, hogy az igazi anyja nevelte fel, vagy örökre Tomot és Isabellt tekintette szüleinek, akikhez mindig is visszavágyott? Erre utal, hogy felnőttként megkereste őket, és megtartotta a nevet, amit tőlük kapott, Lucy Grace-nek hívva magát. A szomorú epilógusból kiderült, hogy Isabell soha nem láthatta viszont imádott lányát. Az életre szóló tragédia terhe pedig ott marad a levegőben.

dráma | romantikus

Egy nyugat-ausztráliai világítótorony őre és felesége megmenti egy partra sodródott csónak egyetlen utasát, egy csecsemőt. Úgy döntenek, hogy maguk nevelik fel a gyermeket. több»

4