2017.08.04 18:29 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Felnőtt mese

Sok Disney mesét láttam már és mindegyikbe akadnak bőven félelmetes elemek, de A Notre Dame-i toronyőr hangulatát tekintve egyértelműen az egyik leghorrorisztikusabb mese, ami a Disney égisze alatt született(legalábbis számomra). Nem is csoda, hogy sokáig tanakodtak azon, hogy milyen korhatáros besorolást kapjon (ha napjainkban került volna moziba valószínűleg ki is érdemelte volna legalább a 12-es korhatárt).

A másik dolog, ami miatt nem gondolom, hogy gyerekeknek szánták ezt a történetet az a mássághoz való hozzáállás. Frollo szájába például olyan kemény (és mai napig is érvénnyel bíró) mondatokat adnak a készítők a cigányokról, akik felélesztik az emberek beteges ösztöneit és ilyenformán el kell őket pusztítani, hogy alig győztem fülelni...persze Esmeralda alakjával (és a pozitív végkifejlettel) némileg feloldják ezt a terhelt hangulatot, de nekem azért egész végig borsódzott a hátam tőle, s próbáltam visszaemlékezni, hogy vajon mit érezhettem, amikor gyerekként először láttam.

Felnőtt mese

Quasimodo alakjával azonban a Disney nagyot vállalt, ugyanis legtöbbször szép hercegek és hercegnők válnak főszereplőkké (vagy ha a történet elején még nem is túl csábítóak, lsd. Szépség és a szörnyeteg, a végére azzá válnak). Quasimodo, akinek neve felemást jelent (erre csak most figyeltem fel) azonban nem egy olyan hős, akit a kislányok szívesen ragasztgatnak a füzetükre, s a belülről fakadó szépséget nem hiszem, hogy egy gyerek még olyan könnyen megérthetné.

Persze itt is vannak cuki szereplők, akik a humorról gondoskodnak (Esmeralda kecskéje, vagy Quasimodo legjobb barátai, a kőszobrok), a zene pedig egészen különleges (főként ezekkel a gregoriános betétekkel) - de ezek már-már a Disney védjegyévé váltak. Ami viszont egészen különlegessé teszi A Notre Dame-i toronyőrt az a helyszín részletgazdag kidolgozása: egyszerűen gyönyörű az egész grafika, s nagyon valósághű.

Összességében tehát: ez a mese nem annyira a gyerekeknek készült, hiszen olyan elgondolkodtató témákat feszeget, amit csak egy felnőtt érthet meg. De mit is csodálkozunk, hiszen mégis csak egy Victor Hugo mű az alapja, aki általában nem a könnyedségéről híres.

animáció | családi | dráma | musical | romantikus

Quasimodo, a Notre Dame katedrális jólelkű toronyőre magányosan éli napjait. Csak a vízköpőkkel tud társalogni, mert gonosz nevelőapja, Frollo megtiltotta neki, hogy valaha... több»

0