Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
83

A Notre Dame-i toronyőr (1996)

The Hunchback of Notre Dame
Filmadatlap
 
50
Szereplők
14
Vélemények
13
Képek
1
Videók
 
indingo   2018. 04. 26.

Sosem kedveltem ezt a mesét. Talán attól, mert kicsit félelmetesnek találtam a toronyőrt. Mindig a szépség és a szörnyeteg jut róla eszemben. Látványra kicsit harsány.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 08. 04.

Sok Disney mesét láttam már és mindegyikbe akadnak bőven félelmetes elemek, de a Notre dame-i toronyőr hangulatát tekintve egyértelműen az egyik leghorrorisztikusabb mese, ami a Disney égisze alatt született(legalábbis számomra). Nem is csoda, hogy sokáig tanakodtak azon, hogy milyen korhatáros besorolást kapjon (ha napjainkban került volna moziba valószínűleg ki is érdemelte volna legalább a 12-es korhatárt). A másik dolog, ami miatt nem gondolom, hogy gyerekeknek szánták ezt a történetet az a mássághoz való hozzáállás. Frollo szájába például olyan kemény (és mai napig is érvénnyel bíró) mondatokat adnak a készítők a cigányokról, akik felélesztik az emberek beteges ösztöneit és ilyenformán el kell őket pusztítani, hogy alig győztem fülelni...persze Esmeralda alakjával (és a pozitív végkifejlettel) némileg feloldják ezt a terhelt hangulatot, de nekem azért egész végig borsódzott a hátam tőle, s próbáltam visszaemlékezni, hogy vajon mit érezhettem, amikor gyerekként először láttam. Quasimodo alakjával azonban a Disney nagyot vállalt, ugyanis legtöbbször szép hercegek és hercegnők válnak főszereplőkké (vagy ha a történet elején még nem is túl csábítóak, lsd. Szépség és a szörnyeteg, a végére azzá válnak). Quasimodo, akinek neve felemást jelent (erre csak most figyeltem fel) azonban nem egy olyan hős, akit a kislányok szívesen ragasztgatnak a füzetükre, s a belülről fakadó szépséget nem hiszem, hogy egy gyerek még olyan könnyen megérthetné. Persze itt is vannak cuki szereplők, akik a humorról gondoskodnak (Esmeralda kecskéje, vagy Quasimodo legjobb barátai, a kőszobrok), a zene pedig egészen különleges (főként ezekkel a gregoriános betétekkel) - de ezek már-már a Disney védjegyévé váltak. Ami viszont egészen különlegessé teszi a Notre dame-i toronyőrt az a helyszín részletgazdag kidolgozása: egyszerűen gyönyörű az egész grafika, s nagyon valósághű. Összességében tehát: ez a mese nem annyira a gyerekeknek készült, hiszen olyan elgondolkodtató témákat feszeget, amit csak egy felnőtt érthet meg. De mit is csodálkozunk, hiszen mégis csak egy Victor Hugo mű az alapja, aki általában nem a könnyedségéről híres.


 
Szilonka   2017. 10. 17.

Nekem az egész mese látványa egy kicsit giccses. A története sem kiemelkedő, egynek elmegy, de nem lett a kedvencem. Picit fárasztó és kiszámítható.

 
hackerjulcsi   2018. 03. 30.

Az SNI-s srác és a roma kislány története :D Minden poént félretéve nagyon színes, bájos és drámai történettel van dolgunk, amin keresztül a gyerekek beleláthatnak a középkori francia kultúra világába, a karneválok világába. Nekem kicsit visszagondolva Rabelais művészetét idézi ez a mesefilm a maga groteszk ábrázolásával. Mindenesetre zseniális!!

 
zsani   2018. 01. 30.

Szerintem nagyon jól sikerült mese. Nagyon jól ábrázolták Quasimodo figuráját, a csúnya kicsit félelmetes szereplőből, sikerült egy pozitív, mély érzésű karaktert faragni.

 

1996-ban a 5. legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2 )
 

Quasimodo hangját eredetileg Mandy Patinkin-nek szánták.

(citizenfour99 )
 

Clopin szerepére Eric Idle-t szerették volna megynerni.

(citizenfour99 )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.