2021.10.25 15:32 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
1

Mire (nem) jó a hideg?

Szeretném leszögezni itt és most, hogy imádom az északi filmeket, legyen az dán, finn, norvég, svéd vagy akár izlandi mozi. Valahogy specifikusan más a hangulatuk, amit sugároznak felém, és engem egyből beszippantanak ezek a mozik.

Egy flashback, amivel a rendező (Anders Banke) indít, és egyből visszaugrunk a II. világháború idejére, amikor is egy német csapatrész menekülés közben betér egy ukrán részen lévő, elhagyatottnak látszó kunyhóba, de aztán senki nem jön ki élve onnan. Máris vissza a jelenbe, ahol egy anya és kamasz lánya éppen költözés után vannak.

Míg az anya, Annika (Petra Nielsen) a helyi kórházban helyezkedik el, addig Sagát (Grete Havnesköld) már az ottlétük első napján bulizni hívja egy fura kinézetű lány. Persze nehogy már valamire való drogok nélkül bulizzanak, így a fura, gót kinézetű csaj a haverjával ellopat a kórházból néhány fura kinézetű gyógyszert, hogy a hangulatot fokozzák. De hoppá, elnézték... A bogyótól emberi vérre szomjaztak meg, de rettenetesen. És valahogy így indul ez az északi horror-dramedy...

Amiért ajánlanám ezt a mozit, nem spoilerezve, az a különlegessége, extremitása és kifejezetten egyedi szín- és képi világa, egyedi mimikával bíró színészekkel, és még a humorosabb részek sem olyan térdcsapkodósak, inkább intellektuálisan ütnek nagyot. Egyszóval kifejezetten jó kis alkotás, nem az az amerikai káromkodós, inkább a kifinomult stílus jellemzi. Mint amikor az idős, cuki mama mondja a zsaruknak, hogy akkora buli van, a fiatalok a háztetőkön mászkálnak. Vagy a "vámpírosodó" srác hirtelenjében megtanul kutyául (vau-vau).

A film elkészülte 2006, és mégis ülnek a digitális trükkök, nem látszik rajta a kor olyan vészesen. Ami talán negatívum, a végét (utolsó 15-20 perc) elkapkodták, plusz egy pár érdekesnek tűnő szálat, eseményt úgymond hagytak veszni. Egyszóval véresen komoly, de mégis fanyar humorral átitatott északi rémtörténet. Én imádtam minden képkockáját.

Kedvenc fotelem, relax herba tea, házi isler. És őszintén? Annyira lenyugodtam, szinte értem a kutyák nyelvét. A film maga pedig erősen ajánlott.

53 Zúzmarás  (2006)

horror | vígjáték

Annika, a doktornő válása után egy lappföldi kisvárosba költözik a lányával. Egy helyi kórházban kezd el dolgozni, amelynek életét különös események zavarják meg, a... több»

1