2019.03.20 00:08 Filmdoki Olvasottság: 449x
0

Egy igazi klasszikus

Gyerekkorom egyik meghatározó filmélménye. VHS-en számtalanszor megnéztem, aztán kapott egy remek DVD kiadást is, így az is bekerült néhányszor a lejátszóba. Igazi nagybetűs háborús eposz, melynek előszeretettel róják fel hibaként, hogy túlzottan elrugaszkodik a valóságtól, valamint haditechnikai szempontból sincs a topon. Azonban ezt a filmet nem úgy kell kezelni, mint A leghosszabb napot vagy A híd túl messze vant. Míg azok dokumentarista jelleggel mutatják be a háború két jelentős offenzíváját, addig Ken Annakin mozija sokkal inkább az emberi sorsokra, a harcoló felekre koncentrál, és természetesen közben nem mellőzi a látványos ütközeteket sem. A film végi tankcsatát kismilliószor megnéztem. A mai generációnak természetesen nem nyújt már akkora élményt, számomra mégis etalon.

A film tele van sztárokkal, akik élettel töltik meg az egyébként is érdekes figurákat, melyek közt akadnak természetesen a '60-es éveknek megfelelő sztereotípiák is, de egyúttal mer ilyen általánosításokat is lerombolni. Hessler ezredes az egyik legtiszteletreméltóbb, legjobban kidolgozott német katona, akit II. világháborús filmben láthatunk. Ámbár olykor kegyetlennek tűnik, megvannak az elvei, melyekért kész meghalni is. Tisztiszolgája, Conrad (Hans Christian Blech) még emberibb, mi több, ő mutat rá arra, hogy a német katonának is volt miért aggódnia otthon, ő is ember volt.

Egy igazi klasszikus

Annakin mozija természetesen nem hibátlan, hiszen olykor a megvalósítás sármosan gagyi, a hosszú játékidő és a lassabb tempó zavaró lehet sokaknak, valamint a befejezés kicsit összecsapott. Ennek ellenére egy vérbeli klasszikus, melynek hírnevét a kiváló magyar szinkron csak tovább öregbíti.

dráma | háborús | történelmi

1944 karácsonya elõtt az Ardennek vidékén állomásozó amerikai katonák körében elterjedt a hír, hogy a háború hamarosan befejezõdik, sõt még az is szárnyra kel, hogy a... több»

0