2019.08.12 11:07 Artúr Olvasottság: 559x
2

Az élet értelme és hódok

Lebilincselő és mozgalmas filozófiai hullámvasút ez a film, rapszodikus érzelmi töltettel. Valljuk meg őszintén: a plakátja azt sugallja, hogy egy B kategóriás családi komédia, ami átlagos emberek hétköznapi problémáival foglalkozik. Kis bonyodalom a film közepén, amit mi már az első 5 percben látunk. Gyors megoldás, sírás, hajbókolás, megbocsátás, örömkönnyek, hősies lezárás és mindenki mehet ebédelni. A magyar címfordítás sem segített, hogy esetleg ezt a képet árnyalja, ugyanakkor az angol cím sem hozza azt a tartalmat, amit valójában kapunk.

Mit kapunk? Nekünk, magyaroknak talán kézenfekvő a következő példát hoznom. Egy Bill Murrey-vel turbózott Vörösmarty: Csongor és Tünde darabot. Mármint, a lényeget vagy inkább az eszközöket tekintve. Mit kezdesz magaddal akkor, ha kiderül, hogy halhatatlan vagy. Na de ne siessünk ennyire előre! A film vette a bátorságot és szépen lassan, részletgazdagon kidolgozta, hogy hogyan is derül ki a főhős számára, hogy halhatatlan. A napok ismétlődése első alkalommal csak szokatlan, majd inkább mint valami probléma, nehézség, azután katasztrófa. Mindezek után az ismétlődés egy ikonikus jelenttel átfordul adománnyá. A folytatás álláspontom szerint nagyon emberi. A főhős, Phil először különböző és válogatott módokon éli ki szenvedélyeit, vágyait. Az embernek nincsenek határai, csupán az idő, de minden hiábavalónak tűnik abban a pillanatban, amint megszerezte őket és amint megélte a különböző szenvedélyeket. A film drámaian és precízen fordul át egy szerelmi szálra, a női lélek rejtelmei és megfoghatatlansága tárulkozik a néző elé, amint Phil a nő, Andie MacDowell kegyeiért kajtat. Kapunk itt hideget, meleget, pofonokat és csajozós tippeket.

Az élet értelme és hódok

A végkifejlet a Csongor és Tünde záró jelenetéhez hasonlatos. Az emberfeletti, valós és beteljesült szerelem képes csak tovább lendíteni az idő kerekét, értelemmel betölteni egy értelmetlen világot. A film talán az egyik legszebb megoldása annak a nem létező "n" ismeretlenes egyenletnek, amelyet úgy hívunk, hogy "az élet értelme".

fantasy | romantikus | vígjáték

Phil Connors (Bill Murray) egy magának való, mogorva, cinikus időjárás bemondó egy pittsburghi tévécsatornánál. Egyik nap azt a feladatot kapja, hogy utazzon el egy pennsylvaniai... több»

2