2025.11.21 10:08 geredani94 Olvasottság: <100x
0

Csodálatos életrajzi dráma

Lassan két hete, hogy láttam, ülepedett bennem azóta, és persze felejtettem is, de egy hangulatra, összbenyomásra mindig emlékezni szoktam a filmeknél, évekkel később is. Talán csak egyszer láttam ezt a filmet még évekkel ezelőtt, és mondhatni szerencsére, hogy nem emlékeztem a cselekményére, vagy hogy mi lesz a végkifejlet, és most elementáris erővel hatott rám, eltalált, betalált - mintha csak egy leszakadt hajtómű talált volna el... :)

Két fő szálát lehetne megragadni a filmnek: egyrészt van ez a Donnie a maga furcsa személyiségével; másrészt az a valóság, amit ő átél, legyen ez vízió, álom, alternatív valóság, vagy egy olyan "film", ami a halála pillanatában játszódik. Olvastam véleményeket más fórumokon is, és ez tipikusan olyan film, ami akár minden ember számára más jelentéssel bírhat, persze eleve direkt nyitva hagy pár kérdést a film, nem old fel dilemmákat, viszont ez így jól is áll neki, rendben van.

Csodálatos életrajzi dráma

Az a történet, amit a két becsapódás között megmutat a film, az egy csodálatos életrajzi dráma, minden misztikus elem ellenére. Donnie "furcsa" személyisége, flúgossága, kattantsága, különcsége, elesettsége, intelligenciája és érzelmi világa hitelessé, önazonossá, szerethetővé teszi őt számomra. Ha csak töredékében is hasonlítok rá, illetve az ő sorsára, illetve csak töredékét éltem át azoknak a bántásoknak, elutasításoknak, veszteségeknek, mint ő, ez már elég ahhoz, hogy együttérezni tudjak vele.

A szerelmi szál, illetve az, ami közte és Gretchen között volt, egyszerre szoros barátság, erős érzelmi kötődés, lelki társi kapcsolat, az számomra nagyon meghitt, idilli, szép volt. Tragikus mindkettőjük sorsa, kész dráma, mégis azért a huszonvalahány napért érdemes volt élniük, érdemes volt mindezt átélniük, akár megtörtént valójában, akár nem, akárki fejében, akárki valóságában is létezett ez a történet, akárki teremtette is ezt a valóságot, akármi célja is volt ennek, például egy tragédia feldolgozása, egy rossz tett utáni vezeklés, kiengesztelés, feloldozás.

dráma | sci-fi | thriller

Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) akár átlagos kamaszfiú is lehetne, azonban miután leáll a gyógyszereivel, üzeneteket kap az űrből. Egy hatalmas groteszk plüssnyúl kommunikál a... több»

0