2021.08.20 11:55 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 149x
3

Érdemes? Igyunk egy Kalumba Madagascart, és döntsük el!

Stephen Kinget, amikor rá volt kattanva a vicces cigikre és egyéb pörgős cuccokra, még jobban érdekelték a paranormális dolgok. Persze erre még rátett nála a pia, és már csak úgy pörögtek az agyában a pici, de annál gyorsabban forgó fogaskerekek.

Saját bevallása szerint a nyolcvanas-kilencvenes évek jelentős része ki is esett neki. Így születhetett a Red Rose is, egy jó kis regény, amiből készült egy filmes adaptáció is minisorozat formájában. A mű eredetileg Ellen Rimbauer naplója néven jelent meg a könyvpiacon. A regény olvasása után jött nálam a film, és őszintén bevallom, körülbelül erre számítottam.

Érdemes? Igyunk egy Kalumba Madagascart, és döntsük el!

Egy nézhető, de semmi extrát nem adó és nem hozó filmre, aminek a megtekintése után úgy álltam fel kedvenc fotelemből, hogy a hátam egy kicsit megmacskásodott, de nem bántam. Egyszerű, de (majdnem) nagyszerű kis alapmű, amit a rendező Craig R. Baxley ügyesen megoldott, és szerencsére látszik, hogy King nem nagyon nyúlt bele, igaz, a forgatókönyvet ő írta, de mikor a rendezésbe is belepiszkál, többnyire katasztrófa a vége. Amilyen zseniális író, annyira botcsinálta filmes "szakember", de sajnos nem tud leállni. Imád belekotnyeleskedni a filmgyártásba is. Maga a film koncepciója nem rossz, nekem alapvetően tetszett. Mi is az alaptézise?

Adott egy órási kastély, a Red Rose, ahol kísértetek tanyáznak, és már több haláleset is történt a megépítése során, plusz amióta lakják. Egyszóval, ha sportnyelven akarnék közvetíteni, akkor a jobb sarokban a hírhedt Red Rose, a bal sarokban a kihívók, a paranormális kutatók és képességekkel rendelkezők. Gong... Első menet.

Joyce Reardon professzor, a paranormális kutató (Nancy Travis) egy ütős csapatot keres a ház szellemeinek kutatására. Persze az igazi okot nem mondja meg, hogy mindenáron kapcsolatba is akar velük kerülni. Megszervezi hát a túrát, és a kis csapat élére áll. Többek között Annie, aki a titkos ütőkártya, félelmetes képességekkel (Kimberly J. Brown), Emery (Matt Rose), aki tökéletesen látja a múltat, Nick (Julian Sands), aki tud mások fejében olvasni, felfedve titkaikat, Cathy (Judith Ivey), aki egy úgymond közvetítő az élők és holtak világa között, egy Rimbauer leszármazott, Steve (Matt Keeslar), Pam (Emily Deschanel), aki kézzel "olvas", Victor (Kevin Tighe), aki tökéletes pontossággal látja a jövőt. Egyszóval megérkeznek Red Rose-ba, és a ház vérszagot kap. A film azért innen indít úgy istenigazából.

A flashback zseniálisan átszőtte a mozit, és Sukeena (Tsidii Le Loka), aki maga Ellen Rimbauer (Julia Campbell) szolgálólánya volt, néha a frászt hozta ránk. Remek karaktert hozott. Átjött és borzongatott, ahogy a szerepe megkövetelte. Megismertük a ház félelmetes történetét, szépen és módszeresen ki lett bontva. A szereplőkre már kevesebb idő jutott, de szerintem ez a játékidő bőven elég volt. Sajnos vannak negatívumok is.

2002-ben a digitális technika már fejlettebb volt, itt sajnos nyomát sem látjuk. (Ismét) kissé gagyi, hetvenes évekre hajazó szellemek, köd, sejtelmes (idegesítően fehér) fények, itt, ebben az évben már avítt és ócska. Megint a King adaptációkra jellemző pénztelenség (sajnos). Mi lenne, ha egyszer jó sok dollár jutna a rendezőnek? Így sajnos az operatőrt sem tudom dicsérni, mert a ház gyönyörű, szép kompozíciók, jó beállítások, de az ijesztő és félelmetes (arra tervezett) részek csúnyán elcsúsztak, kedves David Connell. Na mindegy.

Szóval kis társaságunk befészkeli magát az ódon házba, és Red Rose is felpörög. Mindenki meghal? Lesz, aki túléli? A professzor asszonynak mik az igazi tervei? Gary Chang zenéjére, ami passzol a filmhez, mindenre (vagy majd mindenre) fény derül. Baxley pedig már sok jó filmet rakott le elénk, többek között a Kingdom Hospitalt, Az Évszázad viharát, Hideg, mint a kőt. Rutinos fickó, és ezért nem értem a gyengébben sikerült részeket, mint pl. a szellem megjelenítéseit. Bakker, akkor inkább legyen emberszerűbb, erősebb maszkokkal, de ne így, ami inkább nevetséges, mint félelmetes, vagy. A maszkmester, Craig Stearns rosszul dolgozott.

Különben semmi bajom a mozival, egynek jó volt. Három csillag a filmnek, egy a színészeknek és a háznak. Nem is annyira rossz. Nem is szeretnék mesélni a sztoriról, mert kisebb-nagyobb hibái ellenére egy szerethető film szerethető szereplőkkel. A helyszín pedig zseniális. Na jó, bontsunk egy Kalumbát és... Egészségünkre!

horror | misztikus | thriller

Kísértet tanyázik a Rose Red kastélyban. Joyce Reardon professzor élete nagy álma, hogy felélessze a kastélyban lappangó természetfeletti erőket. A feladat azonban korántsem... több»

3