2026.09.24 12:29 istvan73 Olvasottság: 266x
0

Az első évad árnyékában – személyes benyomások a True Detective-ről

A True Detective ma már négy évaddal rendelkezik, de számomra az első évad olyan erős, olyan magas szintet képviselt, hogy utána nehéz volt ugyanazzal a lelkesedéssel folytatni. Amikor elkezdtem nézni az első évadot, még nem tudtam, hogy ennyire magas lesz a léc – ez csak később esett le, amikor rájöttem, hogy amit ott kaptam, azt nagyon nehéz lesz megismételni. Fontos hangsúlyozni: ez az én szubjektív véleményem. Teljesen érthető, ha valakinek pont a 2., 3. vagy akár a 4. évad tetszett jobban, és természetesen nem szeretném elvenni senki kedvét a folytatásoktól.

Hirdetés

A sorozat ereje számomra Rust és Marty kettőse. Két ember, két világ, két teljesen különböző személyiség. Rust Cohle a megélt traumák után egy pesszimista, filozofikus, rendkívül intelligens figura, aki időnként szinte Sherlock‑üzemmódba kapcsol, és olyan logikai következtetéseket tesz, hogy az ember csak figyel. Nem egyszerű zsaru: terepen, veszélyben, feszültségben érzi magát igazán otthon. Marty Hart pedig ennek az ellenkezője: egy ember, aki felépített magáról egy kényelmes képet, hogy ő milyen jó férj, apa és példás ember. Rust nem akar másnak látszani, mint ami. Marty viszont szeretne jobbnak látszani annál, ami valójában. A két karakter közti kontraszt adja az évad igazi erejét.

Az első évad árnyékában – személyes benyomások a True Detective-ről

És mégis: valahogy működnek együtt. Ez az emberi ív az, amit a későbbi évadok már nem tudtak ugyanígy visszahozni. Az ügyet sem szabad lebecsülni. A maga nemében sötét, felkavaró, jól felépített történet volt, amely tökéletesen szolgálta a két karakter útját. Nem az ügy volt a főszereplő, de attól még erős volt – csak Rust és Marty mellett minden más automatikusan háttérbe szorult.

Ezért volt számomra nehéz a folytatás. Nem azért, mert a többi évad rossz lenne – hanem mert az első évad túl jó. Olyan atmoszférát, olyan karakterdinamikát hozott, amit egyszerűen nem lehet megismételni. A True Detective első évada számomra egy önálló mestermű. A többi évad pedig tisztességes, jó sorozat – csak épp egy másik ligában játszik. És ettől még bárkinek tetszhetnek, sőt érdemes is megnézni őket.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Martin Hart (Woody Harrelson) és a különc Rust Cohle (Matthew McConaughey) 17 éve együtt nyomoztak egy meggyilkolt lány ügyében. Hosszú ideig úgy tűnt, sikerült... több»

0