![]()
Különös érzésem van. Ez egy nagyon-nagyon karakteres film, és mégis közel másfél óra elteltével jöttem csak rá, hogy láttam már valamikor. Nem tudom, mi késztette az agyamat arra, hogy kitörölje az emlékét.
![]()
A fényképezés kiváló, a rendező stílusa egyedi, a jelmez és díszlet pazar, a szereposztás egész erős. A történettel azonban csak ambivalens viszonyt sikerült kialakítanom.
Tilly sok-sok év után visszatér a falujába egy hordozható Singer varrógéppel a kezében. A falu amúgy a nemlétező Dungatar valahol Ausztráliában. Hosszú időbe telik, de nagy nehezen azt is megtudjuk, hogy miért utálja minden helyi őt, és hogy mi történt annak idején a valóságban.
Nagyon érdekes volt a műfajok keveredése. Az egykori mátrixos Kovács ügynök, Hugo Weaving is nagyot ment mint a titkos élettel rendelkező helyi rendőr. Jocelyn Moorhouse rendezőnő stílusa már-már annyira markáns, mint Wes Andersoné. Kár, hogy maga a történetnek nincs sok értelme. És ezen a ponton muszáj kicsit spoilereznem, aki nem bírja az olyat, az csak idáig olvasson.
Spoiler on:
Szóval jön a Tilly, beköltözik a flúgos anyjához, Mollyhoz, aki eleinte meg se akarja ismerni. Mindenki rosszul áll a visszatéréséhez. Kiderül, mert azt hiszik, hogy gyerekkorában megölt egy hülyegyereket, de a hülyegyerek magát ölte meg, mert annyira hülye volt. Szóval igaztalanul vádolják. Tilly mindenkivel aki kicseszett vele jót cselekszik, közben rábukkan a nagy szerelemre, de a nagy szerelem beugrik egy gabonasilóba és megfullad. Kovács ügynök coming outol, egy kábításból felébredt bántalmazott feleség kinyírja a férjét és egyéb nagyobb történések következnek be a végefelé. Végül Tilly rendkívül látványosan és színpadiasan felgyújtja az egész porfészket a csába és lelép - immár nyilván örökre.
Spoiler off.
Lehet ebben a sztoriban nyilván szimbolikát meg metaforát keresni, és elkezdeni belelátni mindenfélét, de szerintem sajnos messze nem volt a mondanivaló olyan mélységű, mint amit ez a pazar kivitelezésű film megérdemelt volna. Nagy kár, valamennyire elszalasztott lehetőségnek tűnik.
81 A ruhakészítő (2015)
Egy gyönyörű nő visszatér ausztráliai szülővárosába, ahol varrógépével és egyedi gyártású ruháival megreformálja a vidéki helység asszonyainak öltözködését.... több»
Szereplők: Kate Winslet, Liam Hemsworth, Hugo Weaving, Judy Davis, Kerry Fox