2019.11.02 14:35 Artemisia Olvasottság: <100x
4

Tisztelgés Laurel Hester előtt

Nem is tudom, mit mondjak erről a filmről. A műfaját is nehéz pontosan behatárolni, ezért nehéz találó kritikát írni róla. Talán azt lehetne róla elmondani elsődleges jellemzőként, hogy inkább az erkölcsi tanulságra épít, és arra érdemes figyelni elsősorban, mintsem magára a cselekményre, forgatókönyvre, effektekre, képi világra. Ezekben semmi különöset nem tartogat a film, de nem is rosszak, teljesen átlag színvonalat hoz.

Társadalomkritikaként egész jó, gyakorlatilag ezen a szálon hozza fel az érdemeinek teljes repertoárját, amit az is igazol, hogy a főhősnők megnyerik a jogi csatát – a valóságban is.

Tisztelgés Laurel Hester előtt

Romantikus drámaként sem túl innovatív, de azért realisztikusan mutatja be a kapcsolat kibontakozását, rá tudunk hangolódni a szereplők érzelmeire. Magának a ráknak a lefolyását egészen naturalisztikusan mutatja be, sőt képernyőn szokatlan naturalizmussal. Egyes jeleneteknél, pl. a film vége felé a gépekre kapcsolt, leépült, kopasz Julianne Moore halálánál konkrétan kirázott a hideg.

Julianne Moore alakítása kétségkívül jót tesz a filmnek. Meglepően hitelesen adja át a szerepet, egyszerre a bimbózó szerelembe esett nőt, a ranglétrát mászó, feljebb jutásért (hadnagyi rangért) küzdő, elhivatott rendőrt, a meleg jogokért végsőkig küzdő aktivistát és a szenvedő rákbeteget is. Nehéz egyszerre ennyiféle szerepkörrel azonosulni és élethűen átadni a szellemét a nézőknek, de sehol sem éreztem vontatottnak vagy erőltetettnek a játékát, szóval teljesen hiteles alakítást nyújtott.

Elliot Page karaktere már kicsit laposabb, nincs is igazán tere kibontakozni a film során. Olyan, mintha csak az lenne a szerepe célja, hogy Julianne Moore-ral összedolgozzon, vagy inkább a keze alá dolgozzon, de azt alapvetően jól csinálja. A többi szereplő nem zavar annyira sok vizet, talán a homoszexualitását titkoló, majd Julianne Moore hatására felvállaló, és meleg jogok mellé álló rendőr kolléga fejlődése érdemes rá, hogy írjak róla egy mondatot.

Összességében a film legfőbb érdeme véleményem szerint az, hogy szép emléket állít az elhunyt Laurel Hesternek. Nyugodjon békében!

dráma | életrajzi | romantikus

Egy New Jersey-i autószerelő, Stacie Andree és rendőr barátnője, Laurel Hester azért küzdenek, hogy biztosítsák a nő nyugellátását, miután halálos betegséget... több»

4