2019.06.06 22:27 JcWh Olvasottság: <100x
0

Hollywoodi titánok összecsapása

Idén 60 éve mutatták be John Ford westernjét, amiben az 50-es évek két legnagyobb hollywoodi sztárja, William Holden és John Wayne szerepel. Egészen biztosan nem ez a legjobb klasszikus western film, illetve Holdennek és Waynenek is akadnak jobb filmjei, de az a tény, hogy ők ketten egy vásznon jelennek meg, önmagában filmtörténeti jelentőségűvé emeli a filmet.

Amennyire eltér a két sztár által játszott karakter jellege, annyira hasonlított egymásra a két színész a való életben. Holden és Wayne is egészen fiatalon, 20 éves koruk körül keveredtek bele a filmiparba komolyabb színészkedési tapasztalat nélkül, mindketten 1939-ben robbantak be igazán a filmes köztudatba (Holden első filmjével rögtön), és később mindketten eljutottak az Oscar-díjig, és Hollywood legkeresettebb színészeivé váltak. Azonban a sztárlétet már kevésbé szerették, és megundorodtak Hollywood álomvilágától. Ez hozta őket össze a film forgatásán, és tette őket jóbarátokká Wayne 1979-es haláláig (aminek szintén ebben a hónapban van a 40 éves évfordulója).

Hollywoodi titánok összecsapása

Ebben a filmben karaktereik és kvalitásaik tökéletesen kiegészítik egymást: Wayne hozza a szokásos westernes (nem túl nagy kihívást jelentő) karakterét, míg Holden a tőle megszokott magas szintű színészi nívót nyújtja a kissé cinikus, de a realitás talaján álló orvos szerepében. Kétségkívül a film csúcspontja, amikor a két hollywoodi legenda egymásnak esik, miután a történet nagy részében elveik és a csinos Constance Towers (aki idén lett 86 éves) miatt folyamatosan egymásnak feszülnek. A film forgatókönyve inkább rutinmunkának számít, viszont a rendezés, a fényképezés és főként a filmzene profi munkáról árulkodik. Ha maga a film nem is, de a két színészlegenda jelenléte és utánozhatatlan stílusa biztosan kicsal egy-egy könnyet a western film rajongóinak szeméből.

háborús | kaland | romantikus | western

1863 áprilisában Marlowe ezredes azt a parancsot kapja, hogy három lovasszázaddal hatoljon be 500 km mélyen az ellenséges Konföderáció területére, és közben minél több... több»

0