2018.03.24 16:36 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Bill Murray  szuperül teljesít

Jim Jarmusch és Bill Murray újra együtt, utóbbi ezúttal főszerepben. Ha ez a két név egy filmben említődik, akkor nehezen tudok elfogultság nélkül véleményt alkotni (hiába, mind Jarmusch, mind Murray munkássága lenyűgöz).

A Hervadó virágokban egy kiöregedett „Don Juan” road-movieját láthatjuk, aki egy névtelen levélnek köszönhetően nekivág, hogy megkeresse egykori szeretőit. Adódik a kérdés: mi állt abban a levélben? Hogy az említett Don Juannak (vagyis Bill Murray, s igazából Don Johnston), van egy 19 éves fia, aki talán az apja keresésére fog indulni. Ez indítja be az eseményeket Jarmusch filmjében, ám sokat elmond főszereplőnkről, hogy még csak nem is magától indul erre az útra, hanem barátja Winston unszolására, aki mindent leszervez neki, Don dolga mindössze annyi, hogy végigmenjen az úton, s találkozni az egykori „szeretőkkel”.

Bill Murray  szuperül teljesít

Ahogy a rendezőtől megszokhattuk, itt is egy lassabb tempójú alkotást kapunk, amelyet egy az egyben Bill Murray visz el a hátán. Komolyan mondom, ebben a filmben a színész minden egyes arcizmának a rezdülése aranyat ér. A show-t olyan szinten ellopja, hogy a filmbéli szeretőket hiába alakítják nagynevű színésznők (Jessica Lange, Sharon Stone, Frances Conroy, Julie Delpy és Tilda Swinton), eltörpülnek Murray mellett. Ez az aránytalanság talán nem feltétlenül a legjobb, s amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy az egyes találkozások színvonala is igencsak váltakozó (az egészen pazartól a közepesig). Mintha Jarmusch itt is egy antológiafilm jellegből indult volna ki, ám egy sokkal koherensebb történetet épített fel belőle, amelyet Don Johnston folyamatos (s még egyszer: akaratán kívüli) úton levése tart egyben. A végére azért kapunk egy igencsak érdekes lezárást, ahol érdekes módon Murray karaktere egy útkereszteződésben áll meg, s figyeli, hogyan szalad el az állítólagos fia (miközben az utolsó jelenetben a színész valódi fia bámulja Dont egy autóból). Sok apró finomság van ebben a filmben, a kiindulópontot jelentő nagy titokról pedig mindenki döntse el, hogy valóban megfejtették-e, vagy sem.

A Hervadó virágok ismét egy lassan csordogáló, helyenként melankolikus film lett, melyben igazodva Jarmusch munkásságához, az utazás lett a fő motívum. Az érdekes „szerelmi történet” meglátásom szerint nem a rendező legjobb munkája, de mindenképp érdemes megnézni, mert Bill Murray-t ennyire még sosem volt jó nézni.

dráma | misztikus | road movie | romantikus | vígjáték

Amikor Sherry (Julie Delpy) szakít Don Johnstonnal (Bill Murray), a zárkózott férfi újra egyedül találja magát. A férfi a múltján tűnődik, amikor egy levelet kap volt... több»

0