2019.02.24 12:07 rainman Olvasottság: 121x
0

Jó és rossz harca új köntösben

Egy ideje tudom, hogy a Netflix nagyon ráállt a minőségi sorozatok gyártására. Néhányat már láttam is tőlük, ami lenyűgözött. De egyszerűen akkora dömping van sorozat téren, hogy képtelenség követni, akárcsak a Netflixen futó sorozatokat is! Egyre több a jó, a kiemelkedő sorozat, és ezzel szoros összefüggésben, egyre nehezebb is a többitől kiemelkedő, az ingerküszöböt átlépő sorozatot készíteni. Ebbe a közegbe robbant be nálam a Daredevil.

Kissé későn. Merthogy volt az a Daredevil – A fenegyerek c. végtelenül buta és rossz 2003-as film Ben Affleckkel a főszerepben. Ez a film előítéletet szült bennem a sorozatot illetően.

Jó és rossz harca új köntösben

Nem kellett volna. A Dardevil sorozat a tökéletes szórakozás, a sorozatok alfája és omegája! Kimaxolja a sorozatban, mint formátumban levő lehetőségeket. Ez nem egy akciósorozat. Ez elsősorban dráma. Krimi. Időnként brutális. És sötét. És komor. Elmossa, de legalábbis szétkeni a jó/rossz, a fekete/fehér fogalmát. Nincs makulátlan rossz. És nincs makulátlan jó sem. Erre remek példa Daredevil és Wilson Fisk. A főhős és a „gonosz”; mindkettőnek ugyanaz a célja, hogy jobbá tegyék a várost. Csak a nézőpont és az eszközök mások. Az egész sorozat így van felépítve, hogy két szempontból látjuk a küzdelmet. És valahol megértjük mindkét látásmódot. Ezzel pedig elérte a sorozat azt, hogy szinte megkedveljük a gonosz, Wilson Fisket is, de legalábbis megértsük az ő álláspontját is. Mintahogy azonosulni tudunk Daredevillel is, természetesen. És itt a dráma. A körítés pedig, az akciók, a látvány, a zene, a hangulat? Szintén csillagos ötös! Ha csak egy sorozatot nézel meg, ez legyen az!

88 Daredevil  (2015)

akció | dráma | fantasy | krimi | sci-fi | thriller

Egy vak ügyvéd különleges képességit kamatoztatva az éjszaka leple alatt maszkos igazságtevőként ered a bűnözők nyomába. több»

0