Közösség

Vélemény:

72 Indiana Jones és a sors tárcsája

(2023)

Botladozó hattyúdal

Emmersson   2023.10.13 12:44
1

Vannak mozik, melyek egyszerűen kimaradtak az életemből. Ilyen A cápa vagy a Godzilla és egyéb „jön a szörny” stílusú filmek és számolatlan folytatásaik. Aztán jönnek azok, amikben csalódtam. Nálam az Indiana-történetek az első résztől felejtősek. Persze megnéztem, mert fiatalon gáz lett volna nem képben lenni, de mindig is másodvonalas kalandfilmnek tartottam a sorozat darabjait. Értem én, hogy Indy karaktere ikonikus, rengetegen szeretik. Vagány, sármos, humoros, és mindig kivágja magát a bajból. Én mégsem értékelem többre a sztorikat, mint Bud Spencer/Terence Hill mosolyogtató marhaságait. Látványos, de nem sok tartalom van a sors tárcsája című történetben. Tényleg az a terv, hogy egy időgéppel – mert mindegy, minek nevezzük, akkor is csak egy szerkezet, amivel utazhatunk az időben – visszamegy a gonosz náci, hogy megváltoztassa a múltat és ezzel a jövőt? Ennyire elfogyott a fű a forgatókönyvíróknál?! Persze a klisékre építeni lehet – gyerek, rég látott rokon, kedvelhető tolvaj. Legyen még minden helyszínen valamilyen felvonulás, mert... miért ne?! Látványos, lehet akciózni, üldözőset tolni. Tegyünk bele 2-3 sztárt – Harrison Ford mellé Antonio Banderas és Mads Mikkelsen jó lesz –, és a franchise behúzza a nézőt a moziba. Úgyis megnézik, legyen a sztori bármilyen. És tényleg. A bevételt számolhatják, de a film nem lesz maradandó. Letudjuk, mint egy vizsgát, és holnapra elfelejtjük.