2020.05.03 13:13 Danny99 Olvasottság: 174x
0

Amerika, a lehetőségek tárháza

A filmmel kapcsolatban komoly kétségeim voltak. Az alapsztori nagyon tetszetős volt, az pedig, hogy igaz történeten alapszik, csak még kíváncsibbá tett. A stáb és előzetes viszont egy alpári vígjátékot vetített előre, amiben Jonah Hill hozza a már többször látott nagyszájú, ugyanakkor szerethető barmot, Miles Teller pedig a naiv, megfontolt, csendes társ, aki ezt ellensúlyozza.

A mozi viszont pozitív meglepetés számomra. A szereplők egyáltalán nem klisések, a történet pedig élvezetes és tanulságos. Todd Phillips a Másnaposok trilógia után ezúttal egy sokkal mélyebb tartalmú filmet készített. Ez már előrevetítette, hogy a színtiszta komédián kívül másra is képes. Az igaz történet jócskán ki lett színezve, a film talán legemlékezetesebb jelenete, az autós üldözés is fikció, mert bármennyire izgalmasnak hat a fegyver nepperkedés, a való életben ez sem csak állandó kalandokból áll.

Amerika, a lehetőségek tárháza

A főszereplők se hasonlítanak semmilyen szempontból a valódiakra. Efraim Diveroli a való életben inkább tűnik kívülről egy jófiúnak, amíg az igazi David Packouz (cameo az idősek otthonában) a kinézetéből adódóan sokkalta inkább látszik rosszfiúnak, mint az igazi hunyó. A kettejük viszonyát viszont jobban visszaadja ez a szereposztás, mint, ha ragaszkodtak volna az eredeti arcokhoz hasonlókhoz.

A film több szálon is jól építkezik. A pénz növekedésével a sztori is kezd egyre komolyabbra fordulni, ugyanakkor időről időre jelzik a nézőknek, hogy a milliók ellenére még mindig süt róluk az amatörizmus, ami a vesztüket is okozza. A Pentagon és az állam elhibázott stratégiáját jól jelzi a főszereplők büntetésének mértéke. Ez a tett és a háborúhoz viszonyulás is komoly társadalomkritikát fogalmaz meg.

Jonah Hill egy felnőtt karaktert hoz, Eric Cartmant, aki tényleg egy igazi paraszt, akit nem lehet szeretni, de jól lehet rajta szórakozni. Tiles Miller pedig egy magánéletben naiv, hűséges srác, aki a munkája során viszont kegyetlen és törtető.

A sountrackot is mindenképpen ki kell emelnem, mert minden jelenethez kiválóan passzol az adott szám. A filmmel kapcsolatban viszont komolyabb kritikát is meg kell fogalmaznom, hiszen ha nem így lenne, akkor 5 csillagot adtam volna rá. A droghasználat, ami kis túlzással az USA-ban már családi vígjátékban alapvetés. Itt még passzol is a történésekhez, de az már-már komikus, hogy azt látjuk, hogy több gondot okoz számukra a fű, mint a kokó és a többi kemény drog.

A mozi minden szálat próbál felgöngyölíteni, és minden kérdésre választ adni, de többre is logikátlan választ kapunk, ilyen az AEY-ból való kilépés. Logikusan gondolkodva nem az lenne az első, hogyha elzáródik a pénzcsap, akkor eladod a túlzottan nagy lakásod, főleg, ha annak a közelében van, aki miatt nincs pénzed.

Az egyetlen megválaszolatlan kérdés pedig az, hogy miért alakult ki ez a barátság, mert azt megtudjuk, hogy az érdekei miatt melegítette fel ezt Efraim, de a haverkodás kezdetének okára sose derült fény. A mozi legfontosabb tanulsága, hogy ha az összes szeretted óv valamitől/valakitől, akkor valószínűleg te vagy a hülye, aki szembe megy a forgalommal, és nem ők.

dráma | háborús | krimi | vígjáték

A Haverok fegyverben című vígjáték Efraim Diveroli és David Packouz fegyverkereskedőkről szól, akik a Pentagonnal kötött szerződésük értelmében az Afganisztánban... több»

0