2023.09.14 23:30 Artemisia Olvasottság: <100x
3

Megemlékezés

1915. Miközben a világ az I. világégésre figyelt, a háború árnyékában történt valami, amiről máig nagyon kevés szó esik, sőt, aminek a megtörténését máig csak 25 ország (Magyarország nincs köztük) ismeri el hivatolosan. 1915. április 24-én az oszmán kormány mintegy 250 örményt tartoztat le, és végeztet ki. Ez a dátum az örmény genocídium kezdete, mely a XX. század első szervezett, szisztematikus népirtása volt.

Nem sok film készült eddig az örmény genocídiumról, a téma első nagyszabású, hollywoodi feldolgozására pontosan 100 évet kellett várni. A rendezői széket a korábban a ruandai népirtásról is filmet készítő Terry George foglalta el, a színészgárdába pedig olyan sztárokat nyertek meg, mint Christian Bale, Oscar Isaac vagy Jean Reno, a film bevételét pedig teljes egészében humanitárius szervezeteknek ajánlották.

Megemlékezés

A cselekmény magját a népirtás borzalmai mellett egy fiktív szerelmi dráma adja: Mikael (Oscar Isaac) nagy múltú örmény gyógyszerészcsalád sarja, a konstantinápolyi egyetem tehetséges orvostanhallgatójaként fényes jövő állna előtte. És bár szülőfalujában már eljegyzett egy lányt, Konstantinápolyban beleszeret Anába (Charlotte Le Bon), aki ugyan viszonozza az érzelmeit, de már egy amerikai újságíró, Chris Myers (Christian Bale) felesége. Hogy mi lett volna a szerelmi három-, vagy inkább négyszög valódi kimenetele, azt sosem tudjuk meg, mert mindannyiuk életét gyökeresről forgatja fel 1915. április 24-e és az azt követő közel 2 év eseményei: Mikaelt munkatáborba hurcolják, ahonnan megszökve bujdosnia kell. Ana szintén menekül, közben férje a saját életét is kockára téve próbálja felhívni a világ figyelmét az örmények tragédiájára.

Terry George rendkívül intim megközelítést használ: a karakterei sorsán, az őket ért veszteségeken és az átélt traumáikon keresztül mutatja be a népirtás szörnyűségeit: Mikael mindent és mindenkit elveszít, aki valaha is fontos volt neki, személyes tragédiáinak olyan húsba vágó a bemutatása, hogy mi is átéljük az ő fájdalmait, és nagyon is könnyű elképzelni, hogy hány örmény túlélő élte át ugyanezt a valóságban.

Terry George remek munkát végzet: nagyívű, korhű és minden képkockáján emberi művet alkotott, ami képes hatni az érzelmekre. Elmondása szerint a film elkészültének legfőbb célja a téma köztudatba emelése, és párbeszédek elindítása volt. Ezeket hiánytalanul teljesíti is, méghozzá egy romantikusra hangolt, korrekt, érdekfeszítő történelmi filmbe ágyazva. A Hotel Ruanda után Terry George egy újabb hiánypótló alkotással ajándékozott meg minket, egy újabb feledésbe merült népirtásról.

81 Az ígéret  (2016)

dráma | történelmi

Az ígéret megtörtént eseményeket feldolgozó, nagyszabású történelmi film, amely az Ottomán birodalom végnapjai idején játszódik. Itt alakul ki egy szerelmi háromszög egy... több»

3