2017.02.15 20:31 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Hitelességre törekszik

A film kapcsán belegondoltam abba, hogy szegény J. F. Kennedy halála (talán) ismertebb, mint maga az élete volt. Nyilván merész kijelentés ez az USA egykori elnökéről, ám ahhoz kétség sem férhet, hogy a merénylet, amelynek áldozata lett, bejárta az egész világot, szerintem nincs az az ember, aki ne tudna pontosan minden egyes részletéről, s még maga a feltételezett gyilkos (és az ő meggyilkolása is) igen híres. A Kennedy család történetét furcsa rejtély lengi be, főleg ha belegondolunk, hogy a filmben is szereplő Bobby Kennedy-t is hogyan érte el a végzete, továbbá a Marilyn Monroe-val való botrányos viszony is tovább tetézi a dolog misztikusságát.

Jackie Kennedy-nek, aki nemcsak a háttérbe húzódva támogatta a férjét, igen jelentős szerepe volt a Kennedy-imázs kialakításban. Személyisége erőteljes, egy intelligens és karakteres asszony volt, aki igazi stílust teremetett, sok nő utánozta az öltözködését, a hajviseletét. Ezek a tulajdonságai méltóvá tették volna őt arra, hogy egy olyan filmet készítsenek róla, amely bemutatja az életét first ladyként és szerintem sokan kíváncsiak lennénk hogyan élt J. F. K-vel való megismerkedése előtt is. Ám a készítők csupán egyetlen részletét (bár tény, hogy igen fontos részletét) mutatják be az életének. A történet szerintem egyik legerőteljesebb jelenetete az, amikor a merénylet után Jackie a véres ruhájában nézi végig azt, ahogy Johnson elnököt beiktatják. Másik nagy erénye a nagyon jó forgatókönyv, amely egy "feldarabolt" történetet is képes egyben tartani, valamint lineárisan végigvezetni, s véleményem szerint ennek köszönhető, hogy a retrospektív jelenetek is jól sikerültek (valamint a csak ritkán használt, de jól kivitelezett fekete-fehér képsorok is hatásosak).

Hitelességre törekszik

Natalie Portman alakítása valóban nagyon jó, uralja a filmet szinte végig. Oscar-díj szempontjából tény, hogy hálás a szerep, de a színésznő tudott érdemben hozzátenni a karakterhez. Megkockáztatom, hogy Portman túl jó volt abból a szempontból, hogy a többi mellékszereplőtől elvonja a figyelmet (s ebbe beletartozik Billy Crudup és John Hurt is).

Egyetlen, viszont cseppet sem elhanyagolható hibaként viszont felróható, hogy bár giccsbe nem hajlik át, de a túlzott hazafiasságot nem tudja kikerülni a film, s bizonyos részein olyan érzéseim támadtak, hogy bizony, helyenként a botrányairól is ismert Kennedy-t kicsit próbálják tisztára mosni a feleségén keresztül.

Mindent figyelembe véve a Jackie egy abszolút élvezhető, drámai alkotás, amelyben valóban egy csodálatos Natalie Portmant láthatunk, s igyekszik a történelmi hitelességnek eleget tenni egy kissé hazafias, de giccsbe nem hajló felhanggal.

68 Jackie  (2016)

dráma | életrajzi | történelmi

A First Ladyt, Jacqueline Bouvier Kennedyt a világ egyszerűen csak Jackie-ként ismerte meg. Az amerikai történelem egyik legfiatalabb elnökfelesége volt, mindössze harmincegy éves,... több»

1