2020.10.09 19:26 Filmbarbár Olvasottság: <100x
2

Ki volt Könyves Tóth Mihály?

Be kell vallanom, nekem eléggé vegyesek az érzéseim a film megnézése után. Egyrészt üdvözlendő az, hogy "másodvonalbeli", talán kevéssé ismert személyekről is regények, életrajzok, filmek készüljenek, és örvendetes, hogy a Debrecen Televízió feldolgozta Könyves Tóth Mihály életének egy nehéz szakaszát. Ugyanakkor viszont a megvalósítás minősége szinte minden téren kívánnivalót hagy maga után.

A történet lényegében véve "a levegőben lóg", szerintem még a debreceniek közül sem mindenki tudja, ki volt Könyves Tóth Mihály, miért is került hadbíróság elé. Mivel nem ismerem a film alapjául szolgáló regényt, nem tudom, ott mennyire részletezik a lelkész múltját, viszont a filmből a néhány elejtett utaláson kívül gyakorlatilag semmit sem tudunk meg arról, hogy Könyves mit is produkált 1848–49 folyamán. Ráadásul a koncepció kimerül annyiban, hogy bármiféle narrativitás, a nézőt gondolkodásra való sarkallás nélkül 50 percen keresztül nyomon követhetjük a Könyves életéből kiragadott néhány év történéseit.

Ki volt Könyves Tóth Mihály?

Ez már csupán azért is kár, mert valóban fajsúlyos kérdések merülhetnének fel az események kapcsán: Megalkuvás vagy gerincesség? Meddig kell ragaszkodnunk az elveinkhez? Mit lehet tenni akkor, ha az embert a családjával zsarolják? És mit lehet tenni akkor, ha az egyszerű ember kénytelen farkasszemet nézni a halállal, miközben az a vezető személyiség elmenekült a felelősségre vonás elől, akinek a politikáját ez az egyszerű ember az utolsó pillanatig támogatta? A fontos erkölcsi kérdések sajnos elsikkadnak a koncepciótlanság következtében, a didaxis viszont elég erőteljesen érezhető.

A figurák ábrázolása is félresiklott, nem igazán sikerült élővé varázsolni őket, noha látható volt az az igyekezet, hogy bemutassák: a Habsburgok rendszerét szolgálók között is voltak emberséges személyek. A jelenetek gyakran mintha csak egymás mögé lennének pakolva, bármiféle kohézió nélkül. A film hangneme is borzasztóan modoros és giccses, végig érezhető, hogy az alkotók a nézők érzelmeire próbáltak apellálni. A színészi játékot talán jobb nem említeni, rettenetesen teátrális az egész, elmarad a katartikus élmény.

Azzal nem lett volna baj, ha "ismeretlen" színészek formálják meg az egyes figurákat, még azzal sem, ha alacsony a költségvetés, Debrecen bővelkedik történelmi filmek forgatására alkalmas helyszínekben, épületekben, nem is kell nagyon kimozdulni a városból. Itt ennél több hiányzott, és habár az alkotói szándék nemes volt, a végeredmény mégis gyenge lett.

A Kossuth papja című tévéfilm a debreceni református gyülekezet lelkészének, Könyves Tóth Mihálynak életútját ismerteti, aki alaposan kivette részét az 1848-as és 1849-es... több»

2