2019.01.19 23:09 MMcFly2015 Olvasottság: 652x
0

Tökéletes dráma, egy tragédiáról

Sokszor láttam már -igaz történet alapján készült- drámát, évről évre egyre több készül, mégis ez teljesen elérte bennem azt a hatást, amit egy ilyen filmtől elvárni lehet. Különösen azért érdekes ez a Kursk mozi, mert nem amerikai cselekményt dolgoz fel, és nem is amerikai színészekkel. Nem tudom mennyi köze van hozzá, de részben nálam ez is hitelesebbé tette a nagy átlagnál. Bevezetésképpen elénk tárják a kötelező (de most jól működő) klisékkel a csapat már-már családias összetartását egy esküvőn keresztül. Érdekes húzás volt a rendezőtől a képaránnyal való játszadozás, mert ami ezután jön hadgyakorlat akkor váltunk széles vászonra.

A tragédia látványosan lett megcsinálva, maga a robbanás akárcsak az életben lehetett... váratlanul, hirtelen csapódott be és ezt a nézők is megkapják. A párhuzamos történetvezetés óriási. A történet két oldalról van bemutatva, mindkettő tökéletes. Az aggódó, de bizakodó családtagok drámája, valamint a tengeralattjáróban rekedt túlélők vergődése is kellő hatást gyakorolt rám. Noha a lent történt események (valószínűleg) fiktív cselekmények, mégis ezek a részek ütnek a legnagyobbat. Feszengve ültem a moziszékbe. Teljesen nyomasztó hangulatot teremt minden, amit láthatunk: a fulladásos halálközeli élmények, és azok a lelki állapotok, amik uralkodnak a főszereplőkön mindaddig a közel 1 hétig, amíg kitartottak.

Tökéletes dráma, egy tragédiáról

Ennek a filmnek sikerült az, ami a 2006-os Wold Trade Center c. filmnek nem. Bemutatni kellő feszültséggel és drámával (több oldalról) azt, ami történt. Egy percét nem lehet unni a látottaknak, inkább csak bosszankodni, hogy ezekkel az emberekkel milyen szörnyű tragédia történt, és milyen botrányos hozzáállás miatt.

A befejezés egyszerűen zseniális lett. A mozi több tagjánál beindította a könnycsatornákat, még nálam is, pedig én a meghatottságot elintézem egy erős libabőrrel, de itt nem bírtam. A főhős fián keresztül sikerült egyfajta keretes szerkezetet generálni, és megkoronázni a drámai hatást. Nálam teljesen betalált. A film kellő módon megadja ezzel a filmmel a tiszteletet a 2000-ben történt tragédia áldozatai előtt.

77 Kurszk  (2018)

akció | dráma | thriller | történelmi

A valós eseményeken alapuló film a K-141 Kursk tengerealattjáró katasztrófájának igaz történetét meséli el. Miközben a legénység a túlélésért küzd, a családjaik... több»

0