2023.05.24 08:54 Gyorvik Olvasottság: <100x
1

A nyolcadik utas a pszichológia

A horrorfilmeknek köztudottan két főbb ígéretük van a nézők felé: rettegést, illetve undort vagy viszolygást fognak kiváltani a potenciális nézőből. Nos, ebben a koronázatlan darabban mindkettőt megkapja a közönség. Nem mellesleg valóban elképesztő, hogy ilyen korai műben – amikor még a vad ihletettségű elképzeléseket nem eresztették ki a palackból a szelek szárnyán – mennyire fején találták a szöget. Azt nem tudni, hogy az idegen lény karakterének az előkészületekben mennyi előzménye volt pontosan, mindenesetre tudvalevően számos elkészült maszkot dobtak ki a kukába, míg végül megszületett a… nem is tudni pontosan mit szimbolizáló lény.

Jóllehet igen összetett pszichológiai konformációval állunk szemben. Egyébiránt állatnak nem kifejezetten nevezhető, még szép – hiszen a Földtől több fényévnyire élő vagy élt organizmusokról az ilyen fogalmak közben lekoptak. A sötétségben, a világűr csendjében leledző furcsa lények elszántan várakoznak a nihilben, míg végül valaki rájuk bukkan. Hogy a hosszas tépelődés okozza-e frusztrációjukat, azt nem tudni – mindenesetre elég nyugtalannak tűnnek. Olthatatlan étvágyuk nem is üres „gyomrukat” csillapítja, hanem egy jól kiagyalt összeesküvést, melynek célja pusztán a szaporodás. Legalábbis úgy tűnik. Fekete párduc módjára osonnak a nesztelen némaságban és mindig meglepetésszerűen csapnak le óvatlan áldozatukra. Szenvtelen mosolyuk mögött kibukkanó fogaik végtelen túlvilági utazásra invitálnak.

A nyolcadik utas a pszichológia

Nyugodtan mondhatjuk, hogy pihe-puha lelkivilágunkra sorscsapásszerűen hat a találkozás – a vásznon keresztül is –, tehát senkivel ne nézessük meg lehetőleg. Mondhatni nem csak tizennyolc, de nyolcvanegy éves kor alatt sem ajánlott, horribile dictu gyerekeknek egészen egyszerűen erkölcsi megrontás.

Félretéve a morális dilemmákat, mint dráma, rendkívül érdekfeszítő. Nagyon lényeges konfliktushelyzeteknek lehet tanúja a néző. A színtiszta borzongatás mellett még a nehezen megélt lelki válságokra, csalódásokra, belső vívódásokra is jut idő.

horror | sci-fi

Az éppen hazatérő Nostromo űrhajó legénysége egy váratlan küldetést kap: ki kell vizsgálniuk egy ismeretlen eredetű vészjelzést. Eljutnak egy lakatlan bolygóra, ahol egy... több»

1