2024.03.12 23:03 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

9/10 – Zseniális agymenés

Nagyszabású szatíra az 1950-es évek Szovjetuniójának kiemelkedő történelmi pillanata körül, melynek forgatásakor szemmel láthatólag még lehetett helyi képeket filmre venni, nem volt az ország bejárhatatlan, mint most, az ukránok elleni agresszió idején.

A film alapeseménye, aminek folyományait szemlélhetjük az, amikor végre kileheli bűzös lelkét az alávaló bűnöző Dzsugasvili, de már ennek bekövetkezése előtt is kapunk ízelítőt az akkori szovjet világ abszurditásából. A valóságban is megtörtént koncert újrajátszás kapcsán mégpedig, ahol Olga Kurylenko játssza a vakmerő zongoraművészt, aki csodával határos módon megússza ép bőrrel a kis húzásait. Különben a film ha nem is törekszik 100% pontosságra, de a ténylegesen lezajlott események mentén halad, az akkori tényleges szereplők bevonásával.

9/10 – Zseniális agymenés

A diktátor várva várt megpatkolását követően a politbüró tagjai őrült helyezkedésbe és alkalmazkodásba kezdenek, és ezt egy féktelen paródia formájában láthatjuk. Michael Palin játssza Molotovot, Steve Buscemi Hruscsovot, de a többiek is hozzák a formájukat, a Zsukov marsallt megformáló Jason Isaacs pedig szó szerint is ütős alakítást nyújt.

A film ezzel a parodisztikus jellegével nem enyhíti a korszak bűneit, azokat inkább épp eléggé brutálisan beszúrt ábrázolásokkal eleveníti fel. Ehelyett a szovjetkommunista liturgia által egykor isteni státuszban tartott politbüró tagjait rántja le a mennyei magasságból a hétköznapi halandó emberek szintjére.

Egy olyan ország polgáraként, melynek vezetése elétérdelve imádja az ennek a korszaknak a restaurálásán szívósan dolgozó jelenlegi orosz diktátort, különösen úgy éreztem, hogy a mi számunkra kiemelten hasznos film ez, azon kívül, hogy egyébként mennyire szórakoztató. Ismerd meg a világot, melyben élsz, ugye... Valahol ennek a múltnak az irányába hátrálunk visszafelé, ezért ad nekünk a megnézése egy többlet mélységet és jelentést.

Politika és történelem iránt érdeklődők fogják belőle kivenni a maximumot, de minden intellektualitásra nyitott nézőnek bátran tudom ajánlani, remek hülyülés, komoly réteggel.

dráma | politikai | szatíra | történelmi | vígjáték

1953 márciusában a nagy vezér meghalt, és milliók gyászolták Moszkva utcáin. Ám volt néhány ember, akinek a gyász helyett valami egészen más dolog jutott. Hruscsovnak és a... több»

0