2018.08.02 10:27 Milanman Olvasottság: <100x
0

Joaquin Phenix csúcsteljesítménye és egy ütős sztori a Sosem voltál itt

Joaquin Phoenixről már jó ideje sejtettük, tudtuk, hogy fantasztikus színész, szerencsére a pár évvel ezelőtti önkéntes visszavonulásából is visszatért, hogy a kamerák elé állhasson. Köszönjük meg neki, mert így születhetett meg ez a mestermű is. Igazi egyszemélyes showról beszülünk. A film és annak minden jelenete, amit a színész karaktere, karizmája ural, azért működik, mert klasszisteljesítményt nyújt. Joe ex-katona, vélhetően ex-hírszerző, akinek múltját, gyerekkorát tragikus és traumatikus események árnyékolják be. Ezekből csak flashbackeket láthatunk, de a jelen eseményeivel történő egyezések és utalások pontos képet festenek arról, milyen sebzett személyiség. Joe munkája, hogy fiatal lányokat ment ki olyan helyzetekből, ahol őket szexuálisan kihasználják.

A film cselekménye egy balul elsült mentőakció köré szerveződik, melynek kapcsán Joe normálisnak semmiképpen sem nevezhető eddigi élete is fenekestül felfordul. Manapság már-már szokatlan a másfél órás filmidő, általában 2 óra alatt nem is nagyon találni valamire való alkotást, de itt teljesen indokolt a "rövidség". Ehhez a történethez ennyi is elég még akkor is, ha a film tempója rendkívül lassú, már-már portrészerű. Phoenix minimalista eszköztárához rendkívül jól társul a hasonló stílusú rendezés, operatőri munka és zenehasználat.

Joaquin Phenix csúcsteljesítménye és egy ütős sztori a Sosem voltál itt

Ez a meditatív, szuggesztív hangulat határozza meg alapjaiban a filmet, melynek befogadása véleményem szerint alapvetően azon áll, vagy bukik, hogy a néző mennyire tud azonosulni a karakterrel, vagy mennyire tud szimpátiát érezni iránta. Ha ez megvan, akkor működhet a film, ellenkező esetben kidobott időnek fogja érezni. Joe személyes tragédiáját is felölelő, de azon túlmutató bosszú hadjárata egészen elképesztően hatásos, de mégis egyszerű képsorokban elevenedik meg, de emellett még arra a bravúrra is képes lesz, hogy egyszerre legyen látlelete a kizsákmányolásnak, korunk társadalmi tüneteinek is. Az pedig már csak bónusz, hogy kikacsintásaiban megidézi többek között a Taxisofőrt és az Oldboyt is.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Joe háborús veterán, és egykori FBI-ügynök. Karrierje során olyan dolgokat látott és tett, amik lényegében tönkretették az életét. Amikor épp nem az öngyilkosság gondolata... több»

0