2019.09.23 18:56 Laca//Ho/rr/oR// Olvasottság: 237x
1

A

Nagy érdeklődéssel vártam még Peele művét, miután átesett a beharangozón és megnéztem az első trailert. Általában nem szoktam – vagy, ha igen, csak gyors átolvasással – átnyálazni a kritikákat, mivel ahány ember, annyi nézőpont és ízlés.

Azt leszögezném, hogy inkább pszichológiai thriller, némi misztikummal megfűszerezve, mintsem horror. Igazából mit sem von le az érdemi részéből, hiszen ezek a műfajok elég közel állnak egymáshoz. Jó páran megpróbálták már boncolgatni, hogy egy démon próbálja meg átvenni a testünk és az elménk irányítását. Jordan Peele pedig ezzel az alapgondolattal tartott tükröt a világ elé. Addig nem igazán tudtuk, hol és mikor jön elő az az érzés, hogy valami nem stimmel, egészen addig, míg a főszereplő Chris nem találkozik az Andre nevű kísérővel.

A

Egyszerre társadalmi szatíra és a démoni megszállottság nyomasztó története, de a démonok itt nem a pokolból jöttek. Csak az ördög helyett a „fehér ördög” szállja meg a testeket. Peele rendkívül jól oldotta meg azt a tipikus szituációt, amit egy misztikus thrillertől elvárhatunk. Végig ott van a nyomasztó érzés, és ott van az az igazi rejtély. Látható, hogy van valami furcsa a családban, a helyben, a szolgálókban, de nem tudjuk, mi az, és innentől kezdve volt roppant izgalmas, csak ki kellet várnunk.

A főszereplő Chris karaktere egyben jó, de van az a pont, amikor nem mindig áldás, ha okos vagy, és azt hiszed, kézben tartod a dolgokat. Ez jól mutatta, hogy az adott jelenetek cselekményében ki irányítja a szálakat. Jól megvilágítja a mögöttes tartalmat, milyen elnyomottnak lenni, ha mások uralnak, és ezzel nem minden esetben lehet bármit is kezdeni. Megint csak egy jó bemutató a pénzről, hatalomról, rasszizmusról és az irigységről. Sikerült megugrania a szatíra szintjét, és közben „jó szórakozást” nyújtott.

Összességében egy rendkívül erős, idegőrlő, elgondolkodtató és „tükröt elénk tartó” misztikus thrillert adagoltak belénk, ami élvezetes 104 percet adott a nézőknek, és szerintem bátran írhatom többesszámban.

81 Tűnj el!  (2017)

horror | misztikus | szatíra | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Most, hogy Chris (Daniel Kaluuya, Sicario – A bérgyilkos) és a barátnője, Rose (Allison Williams, Csajok) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás... több»

1