Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
27
Szereplők
53
Vélemények
28
Képek
20
Videók
Tűnj el!
 
Di Canio   2020. 03. 28.

legújabb vélemény

Kicsit fárasztó volt ez a film, semmi különös nem volt benne, a végét meg előre lehet tudni. Egy-két jelenet már erősen a gagyi kategória felé hajaz.

 
zsirafcica   2018. 08. 16.

a nap véleménye

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::Nagyon jó film, bár annak ellenére, hogy horrornak írták, inkább a pszichothriller szintet üti meg. Az első jelenet, és egyben a film kezdete nagyon zavarosan indul. Láthatunk egy néger férfit, akit üldöz egy fehér kocsi, aztán a benne ülők elrabolják. Ez idáig jelezhet csak egy tipikus filmet a többi közül. De a Tűnj el! már a kezdőjelenetben sem hagyta, hogy egy tömegcikké váljon. Kitaláltak hozzá egy boldog, és ebben a háttértörténetben egyenesen bizarr zenét, ami felcsigázta a néző figyelmét már a kezdetekben. A későbbiekben megtudhatjuk, hogy van egy fiatal pár, akik már kellő ideje vannak együtt ahhoz, hogy bemutassák egymást a szüleiknek. Azonban ezen a ponton már érzékelhetjük, hogy a főszereplőnk tudja, hogy az emberiség eddig még sosem fogadta el teljesen a sötét bőrűeket, sőt, egyenesen elítélték őket. Így az aggodalmakat már látszatni engedték. A barátnő szüleihez érve különös dolgokat fedezhetünk fel, először a túlzott barátságosságot, aztán a nyitottságot. Az édesanya egy pszichiáter, aki nagyon jól játssza a megnyugtató családanya szerepét a házban, miközben mindenféle titkos ügyletei folynak. Aztán az humoros apa, aki folyamatosan a feszültséget próbálja oldani, érzékelhetően a származások miatt. Ezt követően az öcs, aki látványosan magatartási és önmegtartóztatási problémákkal küzd. De a család legrémisztőbb tagja mégsem a túl nyugodt, a túl nyitott, vagy a túl strapás tag, hanem a lány, aki szinte bármit vagy bárkit eltud játszani, miközben belülről olyan rideg mint egy szikla. A szereplőgárda jónak bizonyult, de a történet zseniálisnak. Rengeteg fordulópontot, horrorisztikus szituációt, és paráztató effektet tartalmaz. Az egész filmben összesen két kivetni valóm van. Az egyik, hogy a rendőrség komolyan ennyire ostoba vagy csak megjátssza!? Amikor odamennek hozzájuk, házhoz, egy történettel, kisebb bizonyítékokkal és egy rejtéllyel, mért csak röhögni tudnak rajta?! Nem érne annyit az egész ügy, hogy kivizsgálják?! Vagy a horror filmekben tényleg muszáj a bűnmegelőzőknek idiótának lennie, ez egy íratlan szabály?! De mindegy is...A másik ennél egy komolyabb probléma. A rendezők megírták a sztorit, ami menő, egyedi, és nem utolsó sorban újszerű volt, de arra nem gondoltak, hogy emellett kéne neki egy frappánsabb befejezés is ahhoz, hogy elég nagyot üssön. De szerencsére még ezekkel a bakikkal vagy inkább bökkenőkkel együtt is egy meghökkentő, és elszomorító dolgot tudtak alkotni. Csak ajánlani tudom.


 
mamiéstöti2   2018. 12. 11.

Nagyon vártam az előzetes alapján és nem is csalódtam a filmben. Nem várt fordulatok miatt még jobb volt, mint amire számítottam.

 
Laca//Ho/rr/oR//   2019. 09. 23.

A "fehér ördögök" támadása

Nagy érdeklődéssel vártam még Peele művét, miután átesett a beharangozón és megnéztem az első trailert. Általában nem szoktam – vagy, ha igen, csak gyors átolvasással – átnyálazni a kritikákat, mivel ahány ember, annyi nézőpont és ízlés. Azt leszögezném, hogy inkább pszichológiai thriller, némi misztikummal megfűszerezve, mintsem horror. Igazából mit sem von le az érdemi részéből, hiszen ezek a műfajok elég közel állnak egymáshoz. Jó páran megpróbálták már boncolgatni, hogy egy démon próbálja meg átvenni a testünk és az elménk irányítását. Jordan Peele pedig ezzel az alapgondolattal tartott tükröt a világ elé. Addig nem igazán tudtuk, hol és mikor jön elő az az érzés, hogy valami nem stimmel, egészen addig, míg a főszereplő Chris nem találkozik az Andre nevű kísérővel. Egyszerre társadalmi szatíra és a démoni megszállottság nyomasztó története, de a démonok itt nem a pokolból jöttek. Csak az ördög helyett a „fehér ördög” szállja meg a testeket. Peele rendkívül jól oldotta meg azt a tipikus szituációt, amit egy misztikus thrillertől elvárhatunk. Végig ott van a nyomasztó érzés, és ott van az az igazi rejtély. Látható, hogy van valami furcsa a családban, a helyben, a szolgálókban, de nem tudjuk, mi az, és innentől kezdve volt roppant izgalmas, csak ki kellet várnunk. A főszereplő Chris karaktere egyben jó, de van az a pont, amikor nem mindig áldás, ha okos vagy, és azt hiszed,... több»

 
indingo   2017. 10. 01.

Nagyon tetszett a bizonytalanság ami körbelengte a történetet. Nem igazán tudta a néző, hogy mi a helyzet. Nem egy szokványos és kiszámítható sztori, nagyon bejött.

 
ArpiHajdu és Réci   2018. 02. 07.

Szatíra a liberális rasszizmusról

Elöljáróban azt leszögezném, hogy a Tűnj el! nem igazán horror, sokkal inkább pszichológiai thriller, annak viszont nagyon jó. Ezt pedig leginkább annak köszönheti, hogy remekül van megírva és összerakva (egészen a végéig). Egy jó kis szatírát láthatunk a liberálisok rasszizmusáról, amelyet Magyarországon nehezen lehet értelmezni, de úgy tűnik, Amerikából ez még napjainkban sem tűnt el (ha ezt magyar viszonyokra akarnánk fordítani, akkor a megfelelő szó a túlkompenzálás lenne). Hogyan is jelenik meg ez a filmben? Chris, a fekete srác és fehér barátnője, Rose elmegy egy hétvégére a lány szüleihez. Az apropó egy nagy családi összejövetel, s nem mellékesen az, hogy a fiút először mutatja be a lány a család számára. Az ott tartózkodás alatt pedig a srác egyre jobban belekerül a kényelmetlen szituációba, s a légkör egyre fojtogatóbb. Mert mi is történik? Megérkezik egy régi időket idéző birtokra, ahol a családtagok, ha meglátják, egyből azzal jönnek, hogy Tiger Woods milyen remek golfozó, s ha lehetne, akkor harmadszorra is Barack Obamára szavaznának az elnökválasztáson és így tovább. Vagyis: a fehérek mintha tisztában lennének azzal, hogy korábban milyen szörnyűségek történtek a feketékkel, ezért minden gesztusukkal azt próbálják hangsúlyozni, hogy ők mennyire nem rasszisták, s igyekeznek mindezt az újonnan bekerült sráccal elhitetni, azaz túlkompenzálnak. A poén pedig az, hogy ezz... több»

 
Deku   2018. 02. 15.

Teljesen olyan filmet kaptam amilyet elvártam volna tőle és ez mindennel felért. Nem volt benne hiba. A film itt elmondható, hogy rendben volt minden téren, fantasztikus volt a zenei része és a karakterek kidolgozása is.

Daniel Kaluuya
Allison Williams
Allison Williams
Betty Gabriel
Daniel Kaluuya
Daniel Kaluuya
Daniel Kaluuya
Betty Gabriel
Bradley Whitford
Daniel Kaluuya
Catherine Keener
Allison Williams
Daniel Kaluuya
Daniel Kaluuya
Daniel Kaluuya
Allison Williams
Allison Williams
Allison Williams
Daniel Kaluuya
Betty Gabriel
Catherine Keener
Bradley Whitford
Daniel Kaluuya
Marcus Henderson
Betty Gabriel
Daniel Kaluuya
Allison Williams
LilRel Howery
Daniel Kaluuya
Bradley Whitford
Catherine Keener
Daniel Kaluuya
Betty Gabriel
Catherine Keener
Bradley Whitford
Daniel Kaluuya
Allison Williams
Daniel Kaluuya

A film összbevétele 255 457 364 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 50 745 341 forintot termelt. A hazai mozik összesen 34 974 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

A film annyira sikeres lett hogy Jordan Peele lett az első afrikai-amerikai író, producer és rendező, aki több mint százmillió dollárt keresett a bemutatott filmjén.

(Diesel)
 

A filmben a legtöbb vicces jelenet Lil Rel Howery-hoz (Chris "legjobb barátja Rod Williams") köthető.

(Diesel)
 

Igaz, hogy ez Jordan Peele első egészestés filmje, viszont már büszkélkedhet egy Emmy-díjjal, amelyet a Key And Peele című komédiának köszönhet.

(GedyPapa)
 

A Sundance Fesztiválon volt a premiere a filmnek egy titkos éjszakai vetítésen.

(GedyPapa)
 

Jordan Peele forgatókönyvíró-rendező ugyanis eredetileg jóval sötétebb véget forgatott a filmhez, de ez csak a DVD kiadásra került rá. Az ijesztő alternatív befejezés a néző elé tárja Peele lesújtó álláspontját az USA etnikai problémáiról.

(hp)
 

Ez Jordan Peele első egészestés filmje.

(hp)
 

A film megírásában a rendezőt, Jordan Peele-t Eddie Murphy egyik stand-up előadása ihlette, melyben arról beszélt, milyen volt az első látogatása fehér bőrű barátnője családjánál.

(hp)
 

A Tűnj el! Allison Williams első egész estés filmje.

(hp)
 

A filmet mindössze 28 nap alatt forgatták.

(hp)
 

A film forgatási munkálatai 2016. február 16-án kezdődtek meg Alabamában.

(hp)
 
A végjáték tehát valóban bravúros, ezt leszámítva viszont csak egyedi megközelítése emeli az átlag fölé a Tűnj el!-t. 8/10 több»
 
Fontos témát feszegető, komplex alkotás lett a Tűnj el!, melyet érdemes többször megnézni, mert bizonyos mondatait, szimbólumait csak a film többszöri megtekintése után lehet igazán felfejteni. A Tűnj el témája komolysága ellenére okosan és szórakoztatóan, a didaktikusságot távolról sem érintve kínál tartalmas feltöltődést. Emellé pedig még egy olyan erős soundtracket is kapunk, amely még a moziból kifele jövet is jó darabig bennragad az emberben. 9/0 több»
 
Bár horrorfilmként reklámozzák, a Tűnj el! sokkal inkább működik lenyűgözően intelligens szatíraként, amelynek fő célpontja a liberálisok rasszizmusa. 85/100 több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.