2022.06.14 12:40 BRANTON Olvasottság: 293x
5

Az egyik kedvenc thrillerem

Jordan Peele színész, komikus és rendező 2017-ben debütált első rendezésével, az alacsony költségvetésből készült,de annál nagyobb sikerű pszichothrillerével,a Tűnj el! c. filmmel. Főszerepben az a Daniel Kaluuya található,aki 2015-ben szerepelt már a szintén nagysikerű,Sicario - A bérgyilkos c. filmben.

Történetünk szereplői Chris és Rose,akik boldog párkapcsolatban élnek. Rose úgy érzi,hogy itt az ideje barátját bemutatni szüleinek. Igen ám,de a látogatás nem éppen úgy sül el,ahogyan azt Chris gondolja. Peele remek érzékkel adagolja a feszültséget,nem csupán bazári olcsó jumpscarekkel operál(habár van 1-2 elvétve),hanem zsigeri félelmet épít.

Az egyik kedvenc thrillerem

A filmet szinte minden oldalon horrorként jegyzik. Ezzel nem értek egyet,inkább a thriller címke áll legközelebb az igazsághoz. Van itt humor is,aminek célja,hogy oldja a feszültséget. Szerencsére nem fingós poénokhoz van szerencsénk,ami igazából fura is lenne egy thrillertől,de úgy gondolom,hogy egyes poénokat,azért jobban kidolgozhattak volna. Érzek egyfajta keseredettséget Peele mozijában,a történet pedig egyenesen egy társadalomkritika,a szemén keresztül. Lehet vele egyetérteni,nem egyetérteni,de az kétségtelen,hogy ügyesen szövi bele a filmbe,a saját érzéseit. Szerzői filmnek tudnám leginkább leírni ezt a mozit. Egyeseknek talán túltolt lehet bizonyos pontokon,amit meg is tudok érteni. Nem feltétlen fog mindenkinek tetszeni,de az hétszentség,hogy emlékezetes élményben lesz része annak,aki megnézi. Jómagam már láttam egy párszor,egy idő után szerencsém volt DVD-n is beszerezni. A minap gondoltam rá reggel,hogy újra kellene nézni. Újra is néztem,méghozzá a jó öreg DVD-s megoldással. Felhőtlen másfél órát tudott ismét nyújtani,amit nagyon kevés film tud. A lemezen rajta szerepel extraként pár kivágott jelenet,bővített jelenetek,interjúk és egy alternatív befejezés is rendezői kommentárral. Meg is néztem mindet,egytől egyig. Az alternatív befejezéssel egy teljesen más hangulatú összkép lenne a fejünkben az egész filmről,talán ütősebb végkicsengés. Peele nagyon jól összerakta ezt a filmet,amit a 2 évvel később megjelenő Mi c. alkotásával meg sem tudott közelíteni. Na,de arról majd később!

81 Tűnj el!  (2017)

horror | misztikus | szatíra | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Most, hogy Chris (Daniel Kaluuya, Sicario – A bérgyilkos) és a barátnője, Rose (Allison Williams, Csajok) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás... több»

5