2020.10.07 20:59 Hámori Balázs Olvasottság: 2301x
1

A filmezés démonjai

A rövid leírás alapján arra tippeltem, hogy ez egy szellemtörténet a 2. világháború idején, ahol befigyel egy kis náci kísérlet is, ami nekem elég is volt. Letöltöttem, ráraktam a pendrive-omra, aztán ment is be a tv-be, play gomb és hajrá.

Az a vicc, hogy durván a végéig egész jó volt a film, legalábbis hajlandó lettem volna szemet hunyni néhány hiba felett, de a magyarázat, a film végi csavar agyonvágta az egészet, és akkor mondtam magamnak, hogy megérdemelték a szenvedést a karakterek/színészek. Vicces, hogy a film végi kb. 5-10 perc hogy tönkre tudja vágni az egészet, mind a 85 előtte lévő percet, és ezáltal a hibák is ahelyett, hogy legyintenék rá, csak erősebben vannak jelen, és szúrják a szemem.

A filmezés démonjai

Rátérek akkor a miértre, amit igyekezni fogok nem spoilerezni, mert nekem ugyan tönkrevágta a vége a filmet, de nem feltétlen teszi ezt mindenkivel, simán el tudom képzelni, hogy valakinek ez bejön. Egy kis amerikai csapat tagjai alszanak az erdőben elég furán, azért furán, mert egyrészt egy minta alapján egy fa körül, másrészt senki sem őrködik, ami rögtön kiszúrta a szemem, mivel szándékosan mutatják is, persze ez nem hatalmas hiba, csak van még néhány, és csak épphogy elkezdődött a film. A csapatról aztán kiderül, hogy egy francia kastély felé tartanak (amit korábban a németek használtak, ami később lesz fontos), hogy leváltsák a korábbi, szintén amerikai csapatot, akik ott őrködtek.

Az előző csapat furcsán viselkedik, láthatóan felzaklatta őket valami, valami, amihez köze lehet a kastélynak. A rövid szóváltás után hőseink berendezkednek, és elkezdik felderíteni a kastélyt. Eddig egyébként jónak mondanám nagy egészében a filmet, van benne brutalitás, ami ugye nem volt idegen akkoriban, a holokausztra utaló jelenet stb. stb. Aztán a csapat kezd rájönni (persze szépen lassan), hogy a korábbi csapat miért pucolt el olyan gyorsan, ahogy hőseink megérkeztek leváltani őket. Mindannyian tapasztalnak paranormális jelenségeket, amik a következő (utólag) nagy hibái a filmnek.

Maga a látvány jó, a kastély gyönyörű, ahogy az oda vezető út is szép, erre jön a CGI... A CGI elég gyengére sikeredett, és csak a jump-scare miatt tudja megugrasztani az embert, bár akinek nem ez élete első horrorfilmje, az hamar rájön, mikor lesz ijesztés, és innentől neki egyértelműen kiszámíthatóvá válik a film. Az egyik katona, aki, minő véletlen, pont ért németül, talál egy naplót, amit egy német katona hagyott hátra. Ebből a csapat és a néző is megismeri a kastély történetét, miután megszállták azt a németek. Ezt véletlenül se fogom spoilerezni, hátha megnéznétek a filmet, és ha én se nézem a végét, akkor lazán mondhatnám, hogy ez egy korrekt film helyenként gyenge látvánnyal.

Szóval miután megtudják, mi történt, eldurvul a helyzet, és születik egy megoldás is. Itt megemlíteném, hogy láthattam egy kis életképességet, ami nagyon tetszett, manapság ez ritkaságszámba megy. Miután lement a megoldásnak gondolt jelenet, jött a film végi csavar és a magyarázat. Na ezt se fogom spoilerezni (pedig szívesen megtenném), de a lényeg: a katonák és a nézők is át voltak verve. Egyébként ilyen magyarázatra nem számítottam, szóval az ötlet jó volt, de nem egy 2. világháborús filmhez való, más idősíkot kellett volna választani szerintem.

Ahogy említettem, a látvány többnyire jó volt (kivéve a CGI), a hangok is rendben voltak (bár néha a lövések nem tűntek hitelesnek). A karakterek is egész jók voltak, ahogy az azokat életre keltő színészek is. Nem tudnám senkinek ajánlani, és mégis tudnám mindenkinek. Elsősorban talán a háborús filmek rajongóinak, akik nem zárkóznak el a paranormálistól, egyébként pedig egy üres hétvégi délutánra se rossz, ha nincs jobb dolga az embernek.

háborús | horror | thriller

A film története szerint a második világháború legsötétebb napjain öt amerikai katona azt a lehetetlen feladatot kapja, hogy védjen meg egy francia kastélyt, amely előzőleg a... több»

1