2022.05.02 16:44 Rajnai Erik Olvasottság: 134x
0

Egy új kezdet

A Transformers-filmekről úgy gondolják, hogy bármit is tegyenek le az asztalra, a célközönségnek úgyis tetszeni fog. Ez teljesen igaz. Én Transformers-rajongó vagyok, legyen szó videójátékokról, robotfigurákról, animációs sorozatokról, vagy filmekről. Attól, hogy valaki rajong ezekért a filmekért, nem jelenti azt, hogy nem látja az esetleges hibákat.

Számomra az Űrdongó című film mutatta meg leginkább mik azok a hibák, amelyekkel a Michael Bay-féle filmek bírtak. Ez nem azt jelenti, hogy leszólom azokat, hisz ő teremtette meg egy franchise alapjait.

Egy új kezdet

A történet:

a Cybertronon háború dúl, amiben az autobotok alul maradnak, ezért menekülniük kell. Űrdongó azt a parancsot kapja Optimustól, hogy a Földre menjen, alapozza meg az ottani bázist. Azonban megsérül, hangját és memóriáját is elveszti. Charlie Watson talál rá, aki az autó beindításával jelet küld, amit az álcák két fejvadásza észlel, így a megölésére indulnak. Űrdongónak meg kell védenie a Földet és harcolnia kell az autóbotok jövőjéért is.

A hangulat elképesztően jó. A 80-as évek zenéi mindenkinek mosolyt csalnak az arcára, a szereplők az Alf-sorozatot nézik. Az autók szintén abból a korszakból valók. Vagy mégsem?

Sajnos itt jelentkezik az egyik hiba. A két álca autót csak a 90-es években kezdik gyártani, míg a film 1987-ben játszódik. Ha már a negatívumoknál tartunk, akkor hadd írják párról. Charlie öccse tipikusan az a gyerek, akit naponta megvernék. Idegesítő, nagypofájú gyerek, aki mindenki agyára megy. A másik, ami nekem nem annyira tetszett, az emberek halála. Dropkick fegyvere konkrétan kipukkasztja az embereket, mint egy takonybuborékot. Jó, ezt én se nagyon tudtam hova tenni, de több hasonló nincs.

Ami viszont nagyon tetszett, az a robotok száma. Épp az, hogy kevés van. A történet szempontjából fontos robotok mindössze 5-en vannak. Ezért a harcok sokkal nagyobb izgalommal bírnak. Nem azt érezzük egy robot megölésekor, hogy úgy is van még hátra 12, hanem az életüknek súlya van. Most, hogy szóba jött a harc, hadd térjek ki a film egyik legnagyobb erősségére, ami a küzdelem. Nem kell mindennek felrobbannia a lövöldözéstől. Sokkal inkább kétkezesek. Ezek a harcok mind nagyon látványosak.

Charlie szerethető karakter lett. Végre nem egy olyan női szereplőt kaptunk, aki csak arra képes, hogy dekoratív testrészeit mutogassa. Egy életképes lány, aki kicsit úgy hat, mint az első részben megismert Sam és Mikaela szerelemgyereke. Autót bütyköl, amit apjától tanult, barátja lesz Űrdongónak.

A filmnek hatalmas szíve van. Megszeretteti a robotokat. Nem az jön le, hogy milyen látványosan tépik le egymás darabjait. Nem azt jelenti, hogy nem látványosak a harcok. Sokkal több munka található a filmben, hisz nem a szemünket célozták meg, hanem a szívünket. Ez az, ami miatt hajlandó vagyok megbocsátani a hibákat.

74 Űrdongó  (2018)

akció | kaland | sci-fi

SkyShowtime (2023.02.14.)

Miután Űrdongó menekülésre kényszerül otthonából, Cybertronból, a Földön talál menedéket egy kaliforniai roncstelepen. Egy véletlen folytán talál rá a 18 éves Charlie, aki... több»

0