Miután Űrdongó menekülésre kényszerül otthonából, Cybertronból, a Földön talál menedéket egy kaliforniai roncstelepen. Egy véletlen folytán talál rá a 18 éves Charlie, aki megdöbbenéssel tudatosítja, hogy a bogárhátúnak hitt Volkswagen egyáltalán nem egy hétköznapi autót rejt. Űrdongó és a fiatal lány hamar megtalálja a közös hangot, de ekkor még nem is sejtik, mekkora veszély leselkedik rájuk.
(hp)John Cena-ban nagyot csalódtam. Több komédia volt, mint akció. Nem nyűgözött le egyáltalán. Egy ütős és izgalmas 2 órás akció-sci-fire számítottam, de ebből egy maximum 10 percnek látszó akcióhiányos valami sült ki. Bénára sikeredett az egész, a szín... több»
Az utóbbi évek Transformers-filmes terméséről leginkább az volt elmondható, hogy nem szóltak másról, mint CGI ömlengésről (minél nagyobb robotok gyakják egymást minél látványosabban, s még annál is nagyobb robbantások közepette, persze bárminemű film... teljes kritika»
Szinte már egybe forrt Michael Bay és a Transformers, de mégis örültem neki, és kíváncsi voltam, rá mit kapunk, ha a rendezői székbe más ül. Miután megnéztem a filmet, bátran kimerem jelenteni, hogy a legjobb "rész" lett, Travis Knightnak hála. Nagyon jó kis külön film lett, mely Űrdongó kis történetét mutatja be, miután Kibertron elbukott, és Optimusz fővezér vakmerő katonáját küldte a Földre, hogy biztonságban legyen, és újratervezhessék támadásukat a későbbiekben, hogy visszafoglalják az otthonukat. A történetben természetesen szerepet játszik az Amerikai Hadsereg is, valamint kis főhősünk megismerkedik egy kedves lánnyal (Gracie Dzienn színésznővel). A film maga jópofa humorokkal tűzdelt, valamint igencsak jó történetet vetít a szemünk elé. Azt viszont megszoktam, és kisebb hiányérzetet keltett, hogy amit Bay rendezőtől kaptunk, ebben jóval kevesebb volt a látványos robbanás, effekt vagy éppen a sokoldalú harc. De talán épp ezért is tettem ezt a részt a legelső helyre, mert a színészek és a cselekmény elsőosztályú volt.
A Transformersek világa egy teljesen más univerzum a Marvel képregényeken belül, és noha egyetlen egy filmadaptációban sem igazán kaptunk történeti mélységet. Hosszú éveken keresztül, ahogy egymást követték az epizódok, mégsem tudott igazán kimerülni... teljes kritika»
A film összbevétele 467 989 645 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 152 593 813 forintot termelt. A hazai mozik összesen 101 900 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.
A rendező szándéka szerint több lelket és humort csempészett a filmbe, mint amennyi az eddigi részekben volt – a producere pedig a Szuper haverhez hasonlítja a hangulatát.
(hp )A filmben feltűnik Optimus főzevér is, így ő és Űrdongó az egyetlen karakterek, amelyek minden Transformers-filmben feltűnnek.
(hp )John Cena Burns ügynököt alakítja a filmben, aki feltehetőleg a történet negatív karaktere – az ügynöknek kapcsolata van a 7-es szektorral, ami a robotokat vadássza le.
(hp )A rendező főleg animációs filmekben működött eddig közre – az Űrdongó az első élőszereplős mozija.
(hp )A film sztárja, Hailee Steinfeld fiatal kora ellenére már komoly szakmai sikereket tudhat magáénak – A félszemű című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték.
(hp )A film cselekménye az 1980-as években, egészen pontosan 1987-ben játszódik Kaliforniában - vagyis időrendben jóval a korábbi Transformers-mozik előtt.
(hp )