2018.12.20 10:38 Milanman Olvasottság: <100x
0

Alfonso Cuarónról már akkor sejteni lehetett, hogy tehetséges alkotó, amikor elkészítette a Harry Potter franchise egyik legjobb darabját. A Children of Mennel és a Gravityvel pedig végleg belépett generációjának nagy és egyedi hangú rendezői közé. Legújabb, Netflixre készült filmje, a Roma pályafutásának eddigi legszemélyesebb darabja. A Mexikóvárosban, az 1970-es évek elején játszódó film megidézi Cuarón gyerekkorának legmeghatározóbb élményeit.

Nem csak, hogy a 70-es évekről szól, de stílusában is olyan, mintha akkor készült volna, ez pedig különösen emeli a film autentikusságának fokát. A főszereplő egy középosztálybeli család bejáró-nevelőnője, az ő történetén keresztül nyerhetünk bepillantást a kor mexikói társadalmi, családi-emberi viszonyaiba. A Roma a hétköznapi ember, tisztes helytállásának diadalfilmje. Emellett a tisztességtelen férfiak ellenében is a helyüket megálló, küzdő és esetleges részleges bukásaikban is diadalmas nőket emeli piedesztálra.

Cleo a főszereplő teszi a dolgát, ellátja a háztartást, törődik a család gyerekeivel, akiket szinte sajátjaként szeret történjen bármi, ő tudja, hogy mire rendeltetett. Sofiat, az anyát minden nehézség ellenére egy cél vezérel, hogy egyben tartsa családját. Cuarón szenvtelenül és egyszerű eszközökkel, de gyönyörű képekben és retinába égő jelenetek sokaságával mutatja be ezt a számára oly fontos korszakot, a nézőnek pedig nincs más dolga, mind leboruljon alkotói nagysága előtt. Filmje egyszerre lesz torokszorító és felemelő élménnyé, mely csont nélkül a 2018-as év egyik legjobbja.

75 Roma  (2018)

dráma

A film egy középosztálybeli mexikói család mindennapjait követi nyomon egy éven keresztül, a hetvenes években. több»

0